Blog

Android 5.0 Lollipop: dit moet je weten

Geschreven door  | 

Met de komst van de nieuwste versie van het besturingssysteem van Google, Android 5.0 Lollipop, gaan er een aantal zaken veranderen op je smartphone. Hier vind je een overzicht van alles wat je moet weten over Android 5.0 Lollipop.

Android 5.0 Lollipop is een grote, zo niet de grootste update in de geschiedenis van Android en brengt dan ook vele veranderingen met zich mee. Natuurlijk zijn er allemaal technische elementen die gaan veranderen, maar wat betekent het voor jou, als gebruiker?

Android 5.0 Lollipop: meer snelheid

Er zijn vele tientallen verschillende smartphones op de markt die op Android draaien en natuurlijk is de snelheid afhankelijk van de hardware, maar ook de software speelt een groot rol. Vanaf Android 5.0 wordt er anders omgegaan met de manier waarop bepaalde taken worden uitgevoerd onder de motorkap, waardoor jouw toestel simpelweg sneller wordt en vaak is dit merkbaar voor de gebruiker. Verwacht geen immense verbeteringen, maar wel een algemeen soepelere ervaring tijdens het bedienen en gebruiken van smartphones en tablets.

Notificaties in een nieuw jasje

Notificaties brengen je op de hoogte van nieuwe WhatsApp-berichten, ongelezen e-mails of andere gebeurtenissen. Deze verschijnen nu simpelweg bovenin het scherm in een balkje, maar vanaf Android 5.0 komen deze als een soort van pop-up voorbij bovenin je scherm. Het grote voordeel hiervan is dat ze beter en sneller gelezen kunnen worden, ook als een andere app of game gebruikt wordt. Daarnaast zorgt Android 5.0 er ook voor dat deze verschijnen op lockscreen (ook wel vergrendelscherm genoemd). Hierbij kan ingesteld worden of er ook ‘gevoelige’ informatie tussen moet staan zoals bijvoorbeeld e-mails of de inhoud van WhatsApp-berichten.

It’s a Material Design…

Het lijkt een cover van een bekend muzieknummer (We are living in a Material World…), maar Android 5.0 is in een volledig nieuw jasje gegoten met de naam Material Design. Hierin zien we veel grote, platte vlakken en een herkenbaar kleurenpalet. Dit zal natuurlijk enigszins afwijken bij elke fabrikant, maar in hoofdlijnen zien we het Material Design terug. Niet alleen de looks zijn daarmee veranderd, ook worden er vele animaties toegevoegd waardoor het duidelijker wordt welke acties er al dan niet uitgevoerd kunnen worden. Dit klinkt erg theoretisch, maar op het moment dat je Lollipop even geprobeerd hebt, dan is het direct duidelijk.

Smartlock en Tap&Go

Naast alle grote wijzigingen zien we ook al een aantal kleinere, maar erg handige toevoegingen van Google aan dit besturingssysteem. Smartlock is er daar één van en deze maakt het mogelijk om vertrouwde Bluetooth-verbindingen toe te voegen, waarna er geen pincode of patroon gevraagd zal worden bij het ontgrendelen. Wordt de verbinding met bijvoorbeeld de carkit verbroken, dan zal er wel weer een pin of patroon ingevoerd moeten worden om het toestel te gebruiken. Een andere handige functie is Tap&Go die Android eigenlijk al veel langer zou moeten hebben. Hiermee is het relatief eenvoudig Google-accounts, WiFi-wachtwoorden en geïnstalleerde apps over te zetten naar een nieuwe smartphone door deze met de achterzijde tegen elkaar te houden (indien NFC aanwezig). Hou er wel rekening mee dat dit niet de data en instellingen van de apps betreft, maar het is een mooie eerste stap van de zoekgigant in Android 5.0.

TapGoT-Mobile

Naast deze, belangrijke nieuwigheden. zijn er nog vele andere nieuwe, handige functies en verbeteringen in Android 5.0 Lollipop, check daarvoor de changelog van Androidworld.

Wanneer is mijn toestel aan de beurt?

Android 5.0 begint langzaam binnen te druppelen op de verschillende Nederlandse toestellen. Zo heeft LG de G3 al voorzien van Lollipop en ook de Samsung Galaxy S5 zal snel aan de beurt zijn. Een actueel overzicht van de verwachte updates naar Android 5.0 is hier terug te vinden.

 

Wij zijn benieuwd: heb jij Lollipop al geprobeerd? Wat vind jij ervan?

Als Android-enthousiasteling ooit met Androidworld begonnen, nu fulltime Android-man, Nexus-fan en Redbull-drinker. Vooral interesse in apps, gadgets en alles online vanuit het mooie zuiden des lands.