Reizen

Met BeeLine kun je veilig op je fiets navigeren zonder smartphone

Geschreven door  | 

Begin december zei minister Schultz de smartphone op de fiets te willen verbieden. Te onveilig, zegt ze. Nou valt daar natuurlijk wat voor te zeggen. Wie op de fiets aan het appen of bellen is, heeft minder oog voor de omgeving. Toch is de smartphone, net zoals voor veel automobilisten, ook een navigatiesysteem.

En met een verbod kan het dus ook voorkomen dat we helemaal niet meer op de plek van bestemming komen. Daar denkt de Amerikaanse startup BeeLine een oplossing op bedacht te hebben. Zij hebben een apparaatje ontwikkeld dat aangeeft in welke richting je op moet fietsen. Meer niet. Dus geen uitgebreide kaarten of exacte routes. Nee, alleen de richting van je doel.

BeeLine wil onze fietsritten daardoor wat aangenamer maken. Geen stressvolle rit omdat je binnen 10 minuten ergens moet zijn, maar rustig de tijd nemen om je bestemming te vinden. Ondertussen hoef je ook niet telkens op je smartphone te kijken en kun je dus van de mooie omgeving genieten.

De BeeLine is vanaf deze maand te koop. Hij is beschikbaar in drie kleuren en kost 99 pond, omgerekend ongeveer 114 euro. Bezorging is in Nederland helemaal gratis.

Dagelijks plaatsen we het laatste nieuws op tech-gebied. Heb jij tips of een aanvulling? Zet het in een reactie!

 • ChrisLaarman

  Ik navigeer op de fiets met een smartphone in een riemtasje en met Bluetooth oordopjes in. (Ik gebruik Google Maps, want dat kent fietspaden, verder geen muziek of zo.)

  Aanvullende opmerkingen:

  Zolang je de route ongewijzigd laat en de app niet echt afsluit (naar de achtergrond drukken mag wel), heb je geen extra dataverbruik. En het verbruik voor de route en de kaarten (mits geen satellietfoto’s) is toch al gering.

  GPS-ontvangst lijkt veel accu te kosten onder Android (althans bij mijn Nexus 5 en Galaxy S6). In Power Saving Mode kon mijn GS6 de GPS-satellieten niet vinden. Onder iOS gaat het veel beter.
  Het accuverbruik door het incidentele Bluetooth verkeer tussen smartphone en smartwatch lijkt gering (bij mijn interlokale fietstochten).

  Overigens kan GPS-ontvangst domweg slecht zijn. Laatst gaf mijn smartphone een andere rotonde aan dan waar ik was.

  Ik heb een tijd op de fiets genavigeerd met smartwatches. Maar dat viel tegen. Vooral door andere berichten of door niet verversen. (In het spitsuur in een vreemde stad één hand met een ruk voor je ogen brengen – en dan een fitness-berichtje zien. Dan roep je wel wat medische trefwoorden!)

  Bij koud weer beschermen die oordopjes je gehoorgangen lekker tegen de koude.