Blog

Dataroaming en internet in het buitenland: ik leg het uit

Geschreven door  | 

Hoe zit het nu precies met dataroaming, wat zijn de juiste instellingen? Wanneer maak ik kosten? En wat moet je doen om te kunnen internetten in het buitenland? Nu de vakantieperiode eraan komt, krijg ik deze vragen steeds vaker. Ik leg het je graag uit.

Eenmaal op de vakantiebestemming willen we vaak het thuisfront even een whatsappje sturen. Of die jaloersmakende foto van dat lekkere eten posten. Maar we willen wel de kosten in de hand houden.
Ik werk bij T-Mobile, dus ik weet wat ik moet doen om gemakkelijk van internet in het buitenland gebruik te maken. Maar, zo blijkt toch vaak weer uit de telefoontjes die we binnen krijgen, niet voor iedereen is het even duidelijk. Met onderstaande tips en uitleg help ik je op weg met internet in het buitenland.

Dataroaming en EU-Internet

Om te beginnen:

 1. Zet dataroaming aan in de instellingen van je toestel. Bij de meeste toestellen vind je dit onder Instellingen > Mobiel netwerk. Vervolgens zet je ‘gegevensverkeer‘ of ‘(data)roaming’ aan. Met onze toestelhulp kun je kijken waar je dit voor jouw toestel precies kunt vinden.
  Als je geen Travel & Surf pas koopt, maar dataroaming wel aan, maak je bij T-Mobile geen kosten!
 2. Heel belangrijk voor de iPhone-gebruiker: In hetzelfde scherm voor dataroaming zie je ook EU Internet staan. Zet dat NIET aan. Als je dit wel aan zet, kun je niet meer internetten met Travel & Surf. Je maakt in dat geval gebruik van de optie om dataroaming via een locale operator te gebruiken, alleen zijn (nog) er geen locale operators die dit aanbieden.

Travel & Surf: internet in het buitenland

Met de dataroaming aan en EU-internet uit kan de reis beginnen. Als je de grens bent gepasseerd, zul je al snel een sms’je krijgen over Travel & Surf. Hierin staat dat de kleinste bundel €1,95 kost (in de EU + Noorwegen, IJsland en Zwitserland), daar krijg je 35 MB voor. Dat zijn heel wat whatsappjes voor het geld waar je vroeger drie ansichtkaarten voor verstuurde.
En goed nieuws voor klanten met een Stel Samen & Stel Bij-abonnement: zij nemen MB’s mee uit hun Nederlandse internetbundel!

Kortom, voor een jaloersmakende foto of Facebook-post klik ik op de link in het welkomst-sms’je. Dit ziet er dan zo uit:

 1. Klik op de link www.t-mobile.nl/roaming
 2. Maak een keuze voor een pas
 3. Bevestig je aankoop. De kosten komen op jouw T-Mobile factuur te staan.
 4. Op www.t-mobile.nl/roaming kun je het verbruik van de pas checken. (Handige tip: we hebben 13 tips om zuinig met je MB’s te doen, zodat je je pas optimaal kunt gebruiken)
 5. Als je pas op is, kun je met dezelfde stappen een nieuwe kopen. Zo houd je zelf de kosten in de hand.

Ben je het sms’je kwijt? Via de My T-Mobile App kun je ook eenvoudig Travel & Surf-passen kopen. Het gebruik van deze app is gratis in het buitenland.
Zo weet je vooraf precies wat er op je factuur komt te staan.

Nog een tip: koop eerst een kleine Travel & Surf-pas. Waarschijnlijk weet je niet van tevoren of er voldoende netwerkdekking is op je vakantiebestemming. Om te voorkomen dat je geld uitgeeft aan een grote pas die je door slechte buitenlandse dekking niet kunt gebruiken, kun je daarom beter beginnen met een kleine en dus goedkope pas. Bevalt dat? Dan kun daarna een grotere pas kopen.

Tot 250 MB uit eigen bundel voor klanten met een Stel Samen & Stel Bij-abonnement

Heb je een Stel Samen & Stel Bij abonnement? Dan kun je vanaf 4 april standaard elke maand binnen de EU MB’s uit je eigen internetbundel meenemen op reis, zonder extra kosten. Afhankelijk van je internetbundel in je abonnement ligt dit tussen de 50 en 250 MB!

MB’s op, en dan?

Heb je je EU MB’s verbruikt? Dan ontvang je een sms en kies je zelf hoe je verder wilt internetten. Een van de mogelijkheden is het kopen van een Travel & Surf pas.

Kortom: om onverwachte kosten te voorkomen, hoef je dataroaming niet uit te zetten. Zet hem juist aan: alleen als je een Travel & Surf-pas koopt, worden er kosten in rekening gebracht en kun je zorgeloos internetten.

Als je nog vragen hebt over dataroaming en internet in het buitenland, hoor ik het graag hieronder. En anders: een hele fijne vakantie gewenst!

Ik ben Cécile, Product Operations Manager bij T-Mobile. Ik houd me al jaren bezig met roaming en kan daar uren over volpraten :-).
Momenteel druk bezig om de mogelijkheden van social media te integreren in mijn werk waaronder het schrijven van een blog.
En als ik niet werk, tennis ik graag, vind ik het leuk om te fotograferen en lees graag een (Engelstalig) boek.

 • Jacky Braakhuis

  Geachte mevrouw Ladan, hartelijk dank voor uw heldere uitleg. En u ook een prettige vakantie!

  • janine

   Ik dacht dat je ook een “pas” kon aanzetten dat je 24 cent per MB betaalt? Tenminste dit kon ik laatst kiezen toen ik in het buitenlamd was, als je maar een dagje gaat, en je wil alleen bereikbaar zijn via WhatsApp, lukt dit makkelijk met 1 of 2 MB..

 • Embė

  Ik vid het toch onduidelijk. Wel je roaming aanzetten en ZONDER travel en surf GEEN kosten? Dit “Als je geen Travel & Surf pas koopt, maar dataroaming wel aan, maak je bij T-Mobile geen kosten!” staat letterlijk in je tekst….lijkt me tegenstrijdig. Graag even een bevestiging als het klopt wat je beweert.

  • Cecile Ladan

   Het klopt toch echt wat ik beweer, Embé. Je kunt op reis gerust data roaming aan laten staan. Alleen als je een Travel & Surf pas hebt aangeschaft kun je data gaan gebruiken. Heb je geen actieve Travel & Surf pas dan zal je telefoon ook geen data gebruiken. Ook niet op de achtergrond door updates van appjes bijvoorbeeld. Je krijgt daardoor dus ook geen onverwachte kosten.

  • Patrick de Cubber

   Dan blokkeert T-Mobile het internet zodat je dus geen kosten maakt. Dat is juist het hele idee er achter dat je niet ‘per ongeluk’ data gebruikt over de grens. Pas zodra je zelf dit hebt aangezet bij T-Mobile in het buitenland. Dan weet je vooraf wat je betaald zonder verassingen op je factuur

 • Nikki van den Broele

  Hoi,
  ik heb pasgeleden een abbonnement afgesloten bij t-mobile waarbij internet in heel Europa inzit.
  Ik ben nu in Denemarken maar heb geen internet… dataroaming staat aan en internet in Europa zoals hierboven beschreven uit. In alle gevallen werkt het internet via mijn telefoon niet, alleen met wifi. Wat is er fout?? Groetjes Nikki

  • Renée

   Hi Nikki, dat is vreemd. Ik beheer het blog, maar ik weet het antwoord helaas niet. Heb je misschien Facebook of Twitter? Mijn webcarecollega’s kunnen je verder helpen.
   Fijne reis in Denemarken nog!
   Renée

   • Nikki van den Broele

    Ja heb ook al gebeld en via facebook gevraagd maar niemand weet wat er is, heel vervelend..

    • Jacky Braakhuis

     Geachte mevrouw Ladan, hartelijk dank voor uw heldere uitleg. En u ook een prettige vakantie!

     • Jlow

      Ik heb in NL m’n abonnement uitgebreid met Internet ik het buitenland.
      Zodat ik in Spanje zou kunnen internetten 500 mb €14,95 per maand. En nu ben ik al de hele dag in Spanje en hih doet het gewoon NIET! Alleen op wifi en lees ik net al deze berichten en dan denk ik… Waarom hebben ze me in hemelsnaam een internet Europa abonnement af laten sluiten???
      IEMAND??

     • Lisanne Schoemaker

      Hi Jlow, wat vervelend dat je Internet Europa bundle niet goed werkt. Kun je wat meer uitleg geven, misschien dat ik je verder kan helpen. Heb je bijvoorbeeld geen dekking in Spanje? Wat gebeurt er precies als je data roaming aanzet in Spanje en de bundel probeert te gebruiken?

    • Renée

     Hi Nikki, ik begrijp inmiddels van mijn collega dat het is opgelost. Dat is fijn, eindelijk weer internet op je telefoon 🙂

     • Nikki van den Broele

      Klopt! Erg bedankt!!

     • janine

      Ik dacht dat je ook een “pas” kon aanzetten dat je 24 cent per MB betaalt? Tenminste dit kon ik laatst kiezen toen ik in het buitenlamd was, als je maar een dagje gaat, en je wil alleen bereikbaar zijn via WhatsApp, lukt dit makkelijk met 1 of 2 MB..

     • Nolyvje

      Hou kwam dat nou dan?

     • Nikki van den Broele

      Geen idee eigenlijk maar ineens was het opgelost. Moest wel netwerk handmatig instellen maar dat had ik eerder ook al geprobeert dus weet niet echt Wat er was

     • Wim van Gardingen

      Ik ga binnenkort voor ongeveer 6 weken op vakantie. Ik wil dan travel en surf gebruiken. Kan ik mijn internetabonnement voor Nederland dan aanpassen naar geen internet. Kan ik dan met mijn travel en surf 14 dagen gewoon internetten. En als mijn 500 MB op zijn, heb ik dan nog wel langzaam internet.
      Met vriendelijke groet Wim.

     • Cecile Ladan

      Hallo Wim, goed vooruitzicht! Het hangt van je abonnement af of je je internetbundel voor Nederland kunt bijstellen. Met Stel Samen & Stel Bij heb je die mogelijkheid inderdaad, maar heb je een ander abonnement is dit helaas niet mogelijk. Als je 500 MB op is van de L-Pas (14 dagen geldig) kun je gebruik maken van langzamer internet, totdat die 14 dagen voorbij zijn. Daarna kun je dan weer een nieuwe pas aanschaffen. Geniet van je lekkere lange vakantie.

     • Anita

      Ik heb toch zelf ook echt mijn twijfels over deze stelling. Als je toch je dataroaming aan laat staan over de grens dan krijg je toch gewoon je emails etc. binnen als je daar niets veranderd in je instellingen, daarom heet het toch ook dataroaming. Ik wil het best uitproberen maar mag ik dan afspreken dat ik de kosten bij t-mobile kan declareren als er toch kosten zijn ???

     • Cecile Ladan

      Hallo Anita, het is alleen mogelijk om internet te gebruiken als je een Travel & Surf pas hebt gekocht. Heb je geen Travel & Surf pas en je wilt bijvoorbeeld op internet iets opzoeken, krijg je eerst de webpage te zien waar je een pas kunt kiezen. Als je telefoon email wil ophalen krijg je een sms zoals afgebeeld hierboven in het blog. Maar probeer het gerust! Goeie reis!

     • Sabine

      Ben misschien langzaam van begrip (excuses daarvoor) maar wil toch voor de allerzekerste zekerheid een bevestiging vragen: klopt het dat als ik a. géén travel&surf pas koop b. wel mn dataroaming aan zet c. op de wifi inlog op mijn plek van bestemming: dat ik dan wel kan surfen via de wifi zonder extra kosten bij T-Mobile? Dank!

     • Cecile Ladan

      Hi Sabine, ja dat klopt helemaal! Fijne vakantie.

     • Mike

      Heb een 3/4G usb stick waar een sim in kan. Kan ik met de t-mobile sim + een internet pas internet op de laptop ontvangen ?

     • Mforge

      Wat is de reden dat T-mobile nog steeds aparte databundels voor het buitenland hanteert ipv uit de eigen databundel te putten?

     • Lisanne Schoemaker

      Hi Mforge, een van de redenen waarom we op dit moment nog aparte bundels hebben is een technische beperking. Hier wordt wel aan gewerkt. In tussentijd proberen we klanten zo goed mogelijk te bedienen met diensten zoals Travel & Surf waarbij klanten al vanaf 1,95 een pas kunnen aanschaffen als ze gebruik willen maken van mobiel internet in het buitenland. Groetjes, Lisanne

     • Dee

      Hoe kan ik gewoon internetten zonder pakket en betalen per MB zoals hier staat: “Betalen per MB
      Wel internetten in het buitenland, maar geen voordeeloptie? Dan geldt er binnen Europa een maximum tarief van € 0,24 per MB. En een maandelijkse limiet van € 60,50 voor al het internetgebruik (ook buiten Europa). “?. https://service.t-mobile.nl/app/persoonlijk/answers/detail/a_id/2951/related/1

     • Dana

      Kan iemand dan ook vettellen wat het probleem was??? Mijn zus is nu op vakantie in Frankrijk en heeft hetzelfde probleem. Net zoals anderen hierboven….het komt wel erg vaak voor dat mensen ondanks de aanschaf van Travel&Surf en de goede instellingen niet op internet kunnen…

   • Paulien

    Het is voor mij nog steeds niet helemaal duidelijk. Ik wil helemaal geen travel en surf kopen, want vlg mij is dat veel duurden dan betalen per mb uit mijn bundel. Als ik 6 weken op vakantie ga, kost me dat 75,– aan travel en surf, terwijl ik alleen what’s app wil gebruiken. Betalen per mb kost 0,24 per mb, waarbij in principe een max. van 60,50 geldt. Dan kan je dus (60,50 : 0,24=) 252 mb gebruiken. Een app verbruikt 0,01 mb, dus dan kan ik (252 : 0,01 =) 25.200 app’s sturen voor die 60,50. Nou, dat ga ik echt niet redden hoor !!! Maar dan is betalen per mb in mijn geval veel voordeliger dan de travel en surf passen kopen elke 2 weken. Stel ik stuur 100 app’s per week, is totaal 600 x 0,01 mb per app = 6 mb x 0,24 per mb = 1,44 !! Dat is dus heel wat voordeliger dan de travel en surf, of maak ik nu een denkfout ?? Zeg het maar. En moet ik nou die data roaming dan aan of uit zetten als ik per mb wil betalen ??

    • Cecile Ladan

     Hi Paulien, als je het zo uitrekent en als dat ook inderdaad je enige verbruik zal zijn, zou je het hiermee kunnen doen. Wil je meer, dan kun je beter een pas aanschaffen want daarvan is de gemiddelde MB prijs een stuk lager. Je kunt ook altijd nog de keuze maken voor een pas mocht je onverhoopt meer data nodig hebben. Om internet in het buitenland te kunnen gebruiken moet je altijd data roaming aanzetten. Houd er wel rekening mee dat sommige apps op de achtergrond MB’s vragen voor updates en dergelijke. Op https://blog.t-mobile.nl/zuinig-met-mbs/ vind je tips hoe hiermee om te gaan. Handig om te weten als je je verbruik in de hand wilt houden. Fijne vakantie!

     • Embė

      Ik vid het toch onduidelijk. Wel je roaming aanzetten en ZONDER travel en surf GEEN kosten? Dit “Als je geen Travel & Surf pas koopt, maar dataroaming wel aan, maak je bij T-Mobile geen kosten!” staat letterlijk in je tekst….lijkt me tegenstrijdig. Graag even een bevestiging als het klopt wat je beweert.

     • Cecile Ladan

      Het klopt toch echt wat ik beweer, Embé. Je kunt op reis gerust data roaming aan laten staan. Alleen als je een Travel & Surf pas hebt aangeschaft kun je data gaan gebruiken. Heb je geen actieve Travel & Surf pas dan zal je telefoon ook geen data gebruiken. Ook niet op de achtergrond door updates van appjes bijvoorbeeld. Je krijgt daardoor dus ook geen onverwachte kosten.

     • Patrick de Cubber

      Dan blokkeert T-Mobile het internet zodat je dus geen kosten maakt. Dat is juist het hele idee er achter dat je niet ‘per ongeluk’ data gebruikt over de grens. Pas zodra je zelf dit hebt aangezet bij T-Mobile in het buitenland. Dan weet je vooraf wat je betaald zonder verassingen op je factuur

 • Nikki van den Broele

  Hoi,
  ik heb pasgeleden een abbonnement afgesloten bij t-mobile waarbij internet in heel Europa inzit.
  Ik ben nu in Denemarken maar heb geen internet… dataroaming staat aan en internet in Europa zoals hierboven beschreven uit. In alle gevallen werkt het internet via mijn telefoon niet, alleen met wifi. Wat is er fout?? Groetjes Nikki

  • Renée

   Hi Nikki, dat is vreemd. Ik beheer het blog, maar ik weet het antwoord helaas niet. Heb je misschien Facebook of Twitter? Mijn webcarecollega’s kunnen je verder helpen.
   Fijne reis in Denemarken nog!
   Renée

   • Nikki van den Broele

    Ja heb ook al gebeld en via facebook gevraagd maar niemand weet wat er is, heel vervelend..

    • Renée

     Hi Nikki, ik begrijp inmiddels van mijn collega dat het is opgelost. Dat is fijn, eindelijk weer internet op je telefoon 🙂

     • Nikki van den Broele

      Klopt! Erg bedankt!!

     • Nolyvje

      Hou kwam dat nou dan?

     • Nikki van den Broele

      Geen idee eigenlijk maar ineens was het opgelost. Moest wel netwerk handmatig instellen maar dat had ik eerder ook al geprobeert dus weet niet echt Wat er was

     • Wim van Gardingen

      Ik ga binnenkort voor ongeveer 6 weken op vakantie. Ik wil dan travel en surf gebruiken. Kan ik mijn internetabonnement voor Nederland dan aanpassen naar geen internet. Kan ik dan met mijn travel en surf 14 dagen gewoon internetten. En als mijn 500 MB op zijn, heb ik dan nog wel langzaam internet.
      Met vriendelijke groet Wim.

     • Cecile Ladan

      Hallo Wim, goed vooruitzicht! Het hangt van je abonnement af of je je internetbundel voor Nederland kunt bijstellen. Met Stel Samen & Stel Bij heb je die mogelijkheid inderdaad, maar heb je een ander abonnement is dit helaas niet mogelijk. Als je 500 MB op is van de L-Pas (14 dagen geldig) kun je gebruik maken van langzamer internet, totdat die 14 dagen voorbij zijn. Daarna kun je dan weer een nieuwe pas aanschaffen. Geniet van je lekkere lange vakantie.

     • Cecile Ladan

      Hallo Henk, Dat klinkt als een gave vakantie! Al je in Marokko bent en je hebt Travel & Surf waar je gebruik van wilt maken, dan moet je data roaming AAN zetten (met iPhone moet je EU internet in de instelling UIT hebben staan! Zie ook de foto’s in mijn blog hierboven).
      Met Travel & Surf betaal je voor de pas die je kiest en daarnaast maak je geen extra kosten voor het gebruik van data. Zijn de MB’s verbruikt, kun je ervoor kiezen om nog een pas te kopen. De wifi kun je natuurlijk ook blijven gebruiken. Alleen bij het aanschaffen van een pas even de wifi uitzetten, mocht je daarop zitten. Een Travel & Surf pas kun je alleen aanschaffen (en gebruiken) als je aangelogd bent op een mobiel netwerk. Ik hoop dat het zo gaat lukken en wens je een hele mooie reis. Groetjes, Cécile

     • Dana

      Kan iemand dan ook vettellen wat het probleem was??? Mijn zus is nu op vakantie in Frankrijk en heeft hetzelfde probleem. Net zoals anderen hierboven….het komt wel erg vaak voor dat mensen ondanks de aanschaf van Travel&Surf en de goede instellingen niet op internet kunnen…

    • Cecile Ladan

     Hi Jack, ja dat is een lastig probleem. Bij T-Mobile hebben we Stel Samen en Stel bij waarbij je 120 minuten uit je maandelijkse bundel kunt gebruiken voor roaming gesprekken. Dit is er echter niet voor data roaming. Voor €14.99 per maand zou je kunnen kiezen voor Internet Europa. Dit is een additionele bundel op je abonnement, geldig zolang je contract loopt. Hiermee heb je 500 MB per maand. Is de 500 MB op, dan kun je nog altijd onbeperkt internetten tegen een lagere snelheid. Voor meer informatie hierover kun je kijken op: https://www.t-mobile.nl/mobiel-abonnement/buitenland/internet-europa. Hier staat ook hoe je de bundel kunt toevoegen aan je abonnement.
     Ik hoop dat dit je probleem kan helpen verlichten, want helemaal oplossen kan ik het momenteel niet. Veel succes. groetjes Cécile

 • MUT023

  Tja 2 weken pas aangekocht. Vanmorgen ging zoonlief vanuit Oosterhout richting Praag… om 20:15 melde hij ondanks wat kleine what’s appjes en een post op facebook dat hij al ruim 400 MB had verbruikt.. Hoe mag de data roaming dame dan maar uitleggen Samsung S4 gebruikt mijn zoon..

  • Renée

   Hi, Dat is erg vervelend. Soms kunnen MB’s onopgemerkt heel snel gaan. Bijvoorbeeld door automatische updates of door filmpjes die automatisch worden geladen op Facebook. Tips kun je bekijken op https://blog.t-mobile.nl/zuinig-met-mbs/. Ik hoop dat uw zoon hier wat aan heeft, zodat hij zuinig met MB’s kan doen en er meer MB’s overblijven voor het posten van toffe foto’s van het mooie Praag!

   • Mike

    Heb een 3/4G usb stick waar een sim in kan. Kan ik met de t-mobile sim + een internet pas internet op de laptop ontvangen ?

 • Paulien

  Het is voor mij nog steeds niet helemaal duidelijk. Ik wil helemaal geen travel en surf kopen, want vlg mij is dat veel duurden dan betalen per mb uit mijn bundel. Als ik 6 weken op vakantie ga, kost me dat 75,– aan travel en surf, terwijl ik alleen what’s app wil gebruiken. Betalen per mb kost 0,24 per mb, waarbij in principe een max. van 60,50 geldt. Dan kan je dus (60,50 : 0,24=) 252 mb gebruiken. Een app verbruikt 0,01 mb, dus dan kan ik (252 : 0,01 =) 25.200 app’s sturen voor die 60,50. Nou, dat ga ik echt niet redden hoor !!! Maar dan is betalen per mb in mijn geval veel voordeliger dan de travel en surf passen kopen elke 2 weken. Stel ik stuur 100 app’s per week, is totaal 600 x 0,01 mb per app = 6 mb x 0,24 per mb = 1,44 !! Dat is dus heel wat voordeliger dan de travel en surf, of maak ik nu een denkfout ?? Zeg het maar. En moet ik nou die data roaming dan aan of uit zetten als ik per mb wil betalen ??

  • Cecile Ladan

   Hi Paulien, als je het zo uitrekent en als dat ook inderdaad je enige verbruik zal zijn, zou je het hiermee kunnen doen. Wil je meer, dan kun je beter een pas aanschaffen want daarvan is de gemiddelde MB prijs een stuk lager. Je kunt ook altijd nog de keuze maken voor een pas mocht je onverhoopt meer data nodig hebben. Om internet in het buitenland te kunnen gebruiken moet je altijd data roaming aanzetten. Houd er wel rekening mee dat sommige apps op de achtergrond MB’s vragen voor updates en dergelijke. Op https://blog.t-mobile.nl/zuinig-met-mbs/ vind je tips hoe hiermee om te gaan. Handig om te weten als je je verbruik in de hand wilt houden. Fijne vakantie!

  • Mforge

   Wat is de reden dat T-mobile nog steeds aparte databundels voor het buitenland hanteert ipv uit de eigen databundel te putten?

   • Lisanne Schoemaker

    Hi Mforge, een van de redenen waarom we op dit moment nog aparte bundels hebben is een technische beperking. Hier wordt wel aan gewerkt. In tussentijd proberen we klanten zo goed mogelijk te bedienen met diensten zoals Travel & Surf waarbij klanten al vanaf 1,95 een pas kunnen aanschaffen als ze gebruik willen maken van mobiel internet in het buitenland. Groetjes, Lisanne

 • Yvonne

  Twee dagen geleden heb ik een pas voor Canada gekocht. WiFi is uit en dataroaming is aan maar geen internet. Mis ik iets?

  • Cecile Ladan

   Hi Yvonne, da’s wel vervelend. Mocht je een iPhone hebben, dan moet EU internet uitstaan (deze vind je in hetzelfde scherm als waar je data roaming aan hebt gezet). Daarnaast zou je ook kunnen kijken of het via een andere provider wel lukt. Dus handmatig je toestel op een andere netwerk zetten. Rogers en Telus bieden 3G in Canada. Als laatste zou je ook je telefoon eens kunnen uitschakelen en weer aan zetten. Soms kan dit net even helpen.
   Ik hoop je hier wat aan hebt en je snel aan de slag kunt met internet. Fijne tijd in Canada!

 • Yvonne

  Twee dagen geleden heb ik een pas voor Canada gekocht. WiFi is uit en dataroaming is aan maar geen internet. Mis ik iets?

  • Cecile Ladan

   Hi Yvonne, da’s wel vervelend. Mocht je een iPhone hebben, dan moet EU internet uitstaan (deze vind je in hetzelfde scherm als waar je data roaming aan hebt gezet). Daarnaast zou je ook kunnen kijken of het via een andere provider wel lukt. Dus handmatig je toestel op een andere netwerk zetten. Rogers en Telus bieden 3G in Canada. Als laatste zou je ook je telefoon eens kunnen uitschakelen en weer aan zetten. Soms kan dit net even helpen.
   Ik hoop je hier wat aan hebt en je snel aan de slag kunt met internet. Fijne tijd in Canada!

 • Sabine

  Ben misschien langzaam van begrip (excuses daarvoor) maar wil toch voor de allerzekerste zekerheid een bevestiging vragen: klopt het dat als ik a. géén travel&surf pas koop b. wel mn dataroaming aan zet c. op de wifi inlog op mijn plek van bestemming: dat ik dan wel kan surfen via de wifi zonder extra kosten bij T-Mobile? Dank!

  • Cecile Ladan

   Hi Sabine, ja dat klopt helemaal! Fijne vakantie.

 • kelly

  hoi… waarom zou je dataraoming aan zetten in het buitenland als je niet van plan bent om travel en surf te kopen. levert dat nog andere voordelen op of zo. bv betere wifi als je kunt inloggen op wifi. of heeft dat niks met elkaar te maken. grtjs

  • Lodan

   Hoi Kelly,
   Dit maakt niet uit, dataroaming is echt alleen bedoeld als je buiten Nederland ook wilt internetten. T-Mobile beschermt echter tegen ongewenste kosten van apps die massaal data binnen gaan halen (alle whatsappjes, facebookposts en dergelijke) door het pas te activeren zodra jij de pas koopt. Zo heb jij genoeg tijd om in je toestelinstellingen specifieke apps te blokkeren en toe te staan 😉

 • kelly

  hoi… waarom zou je dataraoming aan zetten in het buitenland als je niet van plan bent om travel en surf te kopen. levert dat nog andere voordelen op of zo. bv betere wifi als je kunt inloggen op wifi. of heeft dat niks met elkaar te maken. grtjs

  • Lodan

   Hoi Kelly,
   Dit maakt niet uit, dataroaming is echt alleen bedoeld als je buiten Nederland ook wilt internetten. T-Mobile beschermt echter tegen ongewenste kosten van apps die massaal data binnen gaan halen (alle whatsappjes, facebookposts en dergelijke) door het pas te activeren zodra jij de pas koopt. Zo heb jij genoeg tijd om in je toestelinstellingen specifieke apps te blokkeren en toe te staan 😉

 • Gijs

  Dus als ik het goed begrijp je kan je dataroaming aan laten staan maar dit heeft dan geen functie. Je kan dus alleen op internet met het kopen van zo’n pas?

  • Lodan

   Dit klopt. Dit om ongewenste kosten en het massaal binnenhalen van berichten en statusupdates te beperken zodat jij de tijd hebt specifieke applicaties te selecteren die wel gebruik mogen maken van het netwerk.
   Let wel op dat als je betalen per MB aan hebt staan dat deze wel meteen alles zal gaan binnen halen.

 • Gijs

  Dus als ik het goed begrijp je kan je dataroaming aan laten staan maar dit heeft dan geen functie. Je kan dus alleen op internet met het kopen van zo’n pas?

  • Lodan

   Dit klopt. Dit om ongewenste kosten en het massaal binnenhalen van berichten en statusupdates te beperken zodat jij de tijd hebt specifieke applicaties te selecteren die wel gebruik mogen maken van het netwerk.
   Let wel op dat als je betalen per MB aan hebt staan dat deze wel meteen alles zal gaan binnen halen.

 • Peter

  Tellen deze regels ook voor Turkije?

 • Peter

  Tellen deze regels ook voor Turkije?

  • Lodan

   Yups, de dagpas/week passen zullen alleen iets duurder zijn. Kijk op https://www.t-mobile.nl/mobiel-abonnement/buitenland/tarieven-in-buitenland voor dekkingskaarten, lokale providers en kosten 😉

   • olivia

    Hoi, ik heb een travel en surf pas gekocht en dataroaming aan. Ik kan op internet hier in Spanje, alleen zie ik mijn bundel niet kleiner worden. Hoe kan dat? De telefoon pakt automatisch het netwek van Orange. Is dat goed, of zou hij die van T-mobile moeten selecteren? Ik ben bang dat me achteraf toch roaming kosten in rekening krijg gebracht door deze Spaanse Orange provider.

    Groetjes Olivia

    • Lisanne Schoemaker

     Hi Olivia, het is geen probleem hoor dat je op het netwerk van Orange zit. Hier worden zeker weten geen onverwachte kosten voor in rekening gebracht als je een pas hebt aangeschaft. Roaming werkt namelijk als volgt. T-Mobile heeft alleen maar een eigen netwerk in Nederland. Zodat onze klanten ook in het buitenland hun telefoon kunnen gebruiken maken we afspraken met buitenlandse providers zoals de jouwe in Spanje. Jij maakt als T-Mobile klant gebruik als gast van dat Spaanse netwerk en dat heet roaming. Het klopt dus je je geen T-Mobile in je scherm ziet staan. Is het duidelijk zo? Fijne vakantie nog! Groetjes, Lisanne

 • roger

  Hoi, we gaan dit jaar naar italie op vakantie en rijden door duitsland, zwitserland en natuurlijk italie. Kan ik in duitsland een travel en surf pas kopen voor 14 dagen of moet ik voor elk land een aparte pas kopen, willen toch met de kinderen contact houden.
  Gr roger

  • Lisanne Schoemaker

   Hi Roger, Fijn vooruitzicht een vakantie naar Italie! Cecile is ook lekker met vakantie dus ik beantwoord je vraag. Als je een 14 dagen pas koopt in Duitsland is deze geldig in heel de EU + Zwitserland, Noorwegen en IJsland. Je kunt dus terwijl je op doorreis bent naar Italie je pas in alledrie de landen gebruiken. Fijne vakantie! Groetjes, Lisanne

 • tim

  beste cecile als ik mijn data roaming aan zet krijg ik een bericht dat mijn thuisnetwerk buiten bereik is ik kan ook geen travel en surf pas bestelle wat ik wel zou willen me roaming doet het niet ik heb al geprobeert om een ander netwerk te kiezen maar dat doet het ook niet ik zit in italie wat kan ik doen

  • Cecile Ladan

   Hi Arnout, wat je zou kunnen proberen is in je toestel handmatig een ander netwerk te kiezen. Afhankelijk van het toestel kun je onder instellingen en aanbieder of netwerk handmatig kiezen voor een ander netwerk. We hebben met 3 operators in Turkije een roaming afspraak gemaakt. Even afhankelijk van de dekking van deze operators, kan dit je probleem oplossen.

   Hopelijk kun je snel weer lekker whats appen met je familie en vrienden. Fijne vakantie!

 • Jlow

  Ik heb in NL m’n abonnement uitgebreid met Internet ik het buitenland.
  Zodat ik in Spanje zou kunnen internetten 500 mb €14,95 per maand. En nu ben ik al de hele dag in Spanje en hih doet het gewoon NIET! Alleen op wifi en lees ik net al deze berichten en dan denk ik… Waarom hebben ze me in hemelsnaam een internet Europa abonnement af laten sluiten???
  IEMAND??

  • Lisanne Schoemaker

   Hi Jlow, wat vervelend dat je Internet Europa bundle niet goed werkt. Kun je wat meer uitleg geven, misschien dat ik je verder kan helpen. Heb je bijvoorbeeld geen dekking in Spanje? Wat gebeurt er precies als je data roaming aanzet in Spanje en de bundel probeert te gebruiken?

 • Jlow

  Ceciel waar ben je? Hihihi…

  • Rachel

   Goedemorgen

   Ben gister in duitsland aangekomen
   Netjes een sms ontvangen maar geen Internet te krijgen op mn telefoon !!!
   Alleen via de wifi…
   Roaming staat aan

   • Cecile Ladan

    Hi Rachel, dat kan aan verschillende dingen liggen. Heb je misschien een iPhone? Zo ja, kijk ook even naar de instelling van EU Internet (zoals boven te zien).
    Als je de browser opent moet je eerst op een webpage komen waar je een Travel & Surf pas kunt kiezen. Heb je een keuze gemaakt, kun je gaan internetten.
    Lukt het al niet om op deze webpage te komen, dan zou handmatig van netwerk veranderen ook kunnen helpen. Het kan zijn dat de operator waar je op zit op die plek niet voldoende dekking voor internet heeft.
    Ik hoop dat dit helpt. Fijne vakantie!

   • Lisanne Schoemaker

    Ja Karin je hebt het helemaal goed begrepen. Zo zit het! Excuus trouwens voor mijn verlate reactie, ik zag het nu pas.

  • Lisanne Schoemaker

   Cecile is lekker met vakantie, dus ik zal proberen je vraag te beantwoorden 🙂

 • Sander

  Hoi Lisanne,
  Wij zijn gister aangekomen in Rhodos.
  Heb een gelijk een week pas gekocht af en toe een appje of ff mail checken.
  Mijn telefoon vanavond pas aangeraakt krijg ik een sms van jullie dat mijn week pas op is.
  Hoe kan dit ? En moet ik me nu zorgen maken om kosten. Groetjes Sander

  • Lisanne Schoemaker

   Hi Sander, lekker hoor Rhodos! Vervelend dat je zo snel door je pas heen bent. Je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken om onverwachte kosten. Als je door de M-pas heen bent stopt de verbinding. Helaas gebruikt een smartphone veel data gedurende een dag zonder dat je het door hebt. Als je het niet bewust uitzet in je instellingen kunnen al je apps de hele dag door Mb’s verbruiken omdat ze checken of er nieuwe appjes/berichfen of info voor je is. Dit kun je beperken door het allemaal uit te zetten maar dit is wel wat handmatig werk in je instellingen. De L-pas heeft trouwens nadat je door je Mb’s heen bent nog een langzame internetsnelheid maar je in ieder geval altijd mee kunt appen. Is het zo duidelijk? In ieder geval een fijne vakantie nog! Groetjes, Lisanne

   • Sander

    Thanks ! Voor de uitleg ?

  • Frans

   Als ik dit lees denk ik dat alles gewoon uit mijn bundel gaat:

   NOS 12.01.2015
   T-Mobile gaat als eerste telecomaanbieder buitenlandse bel- en sms-kosten afschaffen. Bellen vanuit een ander EU-land gaat dan uit dezelfde bundel die een klant ook in Nederland gebruikt, met een maximum van twee uur per maand. Sms’en vanuit het buitenland wordt gratis.

   Nederlanders bellen steeds minder met hun smartphone en zijn juist meer online. Toch verandert er niets op het gebied van internetten in een ander EU-land. Volgens T-Mobile is het nog te complex om daar afspraken over te maken met buitenlandse providers. De Amerikaanse tak van T-Mobile biedt al wel gratis internet in het buitenland aan, maar dan op heel lage snelheid.

   De verandering gaat volgende week in. Bestaande klanten moeten hun huidige abonnement omzetten voordat ook zij in het buitenland kunnen bellen vanuit hun Nederlandse bundel. Daar kunnen kosten bij komen kijken, geeft het bedrijf toe. Of de nieuwe abonnementen duurder zijn dan de huidige, is nog onbekend.

   • Lisanne Schoemaker

    Hi Frans,
    Het klopt inderdaad dat bellen inmiddels bij het Stel Samen en Stel Bij abonnement zoals thuis gaat. Voor internet is dit momenteel nog niet het geval, zoals dit NOS artikel ook vermeldt. Wat bedoel je met zoals je dit leest dat alles uit je bundel gaat? Is er nog iets wat ik voor je kan ophelderen? Ik hoor het graag! Groetjes, Lisanne

    • Juul Socrates

     Bedankt voor je snelle en adequate reactie?

 • olivia

  Hoi, ik heb een travel en surf pas gekocht en dataroaming aan. Ik kan op internet hier in Spanje, alleen zie ik mijn bundel niet kleiner worden. Hoe kan dat? De telefoon pakt automatisch het netwek van Orange. Is dat goed, of zou hij die van T-mobile moeten selecteren? Ik ben bang dat me achteraf toch roaming kosten in rekening krijg gebracht door deze Spaanse Orange provider.

  Groetjes Olivia

  • Lisanne Schoemaker

   Hi Olivia, het is geen probleem hoor dat je op het netwerk van Orange zit. Hier worden zeker weten geen onverwachte kosten voor in rekening gebracht als je een pas hebt aangeschaft. Roaming werkt namelijk als volgt. T-Mobile heeft alleen maar een eigen netwerk in Nederland. Zodat onze klanten ook in het buitenland hun telefoon kunnen gebruiken maken we afspraken met buitenlandse providers zoals de jouwe in Spanje. Jij maakt als T-Mobile klant gebruik als gast van dat Spaanse netwerk en dat heet roaming. Het klopt dus je je geen T-Mobile in je scherm ziet staan. Is het duidelijk zo? Fijne vakantie nog! Groetjes, Lisanne

   • Karin Looman

    Onder het kopje instellingen staat schakel dataroaming uit en het andere moment staat er genoemd schakel dataroaming aan. Dit schept wat verwarring..hoe zit het nu precies ?

    • Lisanne Schoemaker

     Hi Karin, het klopt inderdaad dat er vaak bij je toestelinstellingen staat ‘schakel dataroaming uit om hoge kosten te voorkomen’. Dit is wat toestelfabrikanten je adviseren. Dit is wellicht wat tegenstrijdig met wat wij je vertellen, echter bij andere providers dan T-Mobile blijft dit ook vaak helaas het geval dat je hoge kosten maakt als je per ongeluk dataroaming aan laat staan. Daarom dus wel goed dat dit er staat! Maar bij T-Mobile kun je het dus wel écht aan laten staan zonder dat je onverwacht kosten maakt, want wij beschermen je tegen ongewenst dataroaming verbruik. Als je wél wilt verbruiken, bepaal je dat zelf door een pas te kopen of te kiezen voor betalen per MB. Is dat duidelijk zo? Groetjes, Lisanne

     • karin looman

      Lisanne dankje wel voor het antwoord. Alleen op jullie eigen site staat eerst schakel dataroaming in en daaronder staat schakel dataroaming uit om extra kosten voor gebruik van datavoorzieningen te voorkomen.
      Dit schept de verwarring bij mij.

      Als ik het goed begrijp kan alleen internet in het buitenland gebruikt worden icm een pas. Zonder pas kan een klant bij t mobile geen internet verbruiken in het buitenland ?

     • Lisanne Schoemaker

      Ja Karin je hebt het helemaal goed begrepen. Zo zit het! Excuus trouwens voor mijn verlate reactie, ik zag het nu pas.

     • Renée

      Hallo Angelien, in welk land zit je precies? En op welke manier heb je de L-pas gekocht? Renée

 • antoinette

  Hallo
  Ik heb vandaag 9-8 een M pas a 29.95 gekocht. Ik ben op het moment in Nieuw Zeeland. Ik probeer al de hele dag op Internet te komen maar helaas. Alleen via wifi kom ik op Internet. In eerste instantie was ik bang dat het niet gelukt was met de pas. Maar op my t- mobile zie ik dat de pas berekend is. Hoe is het mogelijk dat ik geen gebruik van de pas kan maken? Ik heb roaming aanstaan en dataverkeer ook. Ik heb data ook al eens uitgezet. Ik heb van alles geprobeerd maar helaas.
  Gr. Antoinette

 • C

  Hoe zit het dan met bellen ? Moet mobiele gegevens dan wel aan? Krijg je dan ook kosten voor internet? Moet als je een internet pas koopt mobiele gegevens aan of uit ? Als je er geen koopt moet het dan ook aan of uit ?

  • Lisanne Schoemaker

   Hi, om te kunnen bellen in het buitenland hoef je niet perse mobiele gegevens of dataroaming aan te hebben staan, dit is specifiek voor data. Mobiele gegevens moet je wel aan hebben staan om bijvoorbeeld een MMSje in het buitenland te kunnen ontvangen (hiervoor maak je geen kosten). Mobiele gegevens én dataroaming moeten ook allebei aanstaan indien je een pas wilt kopen. Of je het overigens nou aan of uit hebt staan maakt in niets uit als je geen pas wilt kopen. Je maakt nooit kosten indien je het aan hebt staan en geen keuze maakt voor een pas of betalen per MB dus er kan echt niets gebeuren. Duidelijk zo? Groetjes, Lisanne

 • Frans

  Als ik dit lees denk ik dat alles gewoon uit mijn bundel gaat:

  NOS 12.01.2015
  T-Mobile gaat als eerste telecomaanbieder buitenlandse bel- en sms-kosten afschaffen. Bellen vanuit een ander EU-land gaat dan uit dezelfde bundel die een klant ook in Nederland gebruikt, met een maximum van twee uur per maand. Sms’en vanuit het buitenland wordt gratis.

  Nederlanders bellen steeds minder met hun smartphone en zijn juist meer online. Toch verandert er niets op het gebied van internetten in een ander EU-land. Volgens T-Mobile is het nog te complex om daar afspraken over te maken met buitenlandse providers. De Amerikaanse tak van T-Mobile biedt al wel gratis internet in het buitenland aan, maar dan op heel lage snelheid.

  De verandering gaat volgende week in. Bestaande klanten moeten hun huidige abonnement omzetten voordat ook zij in het buitenland kunnen bellen vanuit hun Nederlandse bundel. Daar kunnen kosten bij komen kijken, geeft het bedrijf toe. Of de nieuwe abonnementen duurder zijn dan de huidige, is nog onbekend.

  • Lisanne Schoemaker

   Hi Frans,
   Het klopt inderdaad dat bellen inmiddels bij het Stel Samen en Stel Bij abonnement zoals thuis gaat. Voor internet is dit momenteel nog niet het geval, zoals dit NOS artikel ook vermeldt. Wat bedoel je met zoals je dit leest dat alles uit je bundel gaat? Is er nog iets wat ik voor je kan ophelderen? Ik hoor het graag! Groetjes, Lisanne

   • C

    Hoe zit het dan met bellen ? Moet mobiele gegevens dan wel aan? Krijg je dan ook kosten voor internet? Moet als je een internet pas koopt mobiele gegevens aan of uit ? Als je er geen koopt moet het dan ook aan of uit ?

    • Lisanne Schoemaker

     Hi, om te kunnen bellen in het buitenland hoef je niet perse mobiele gegevens of dataroaming aan te hebben staan, dit is specifiek voor data. Mobiele gegevens moet je wel aan hebben staan om bijvoorbeeld een MMSje in het buitenland te kunnen ontvangen (hiervoor maak je geen kosten). Mobiele gegevens én dataroaming moeten ook allebei aanstaan indien je een pas wilt kopen. Of je het overigens nou aan of uit hebt staan maakt in niets uit als je geen pas wilt kopen. Je maakt nooit kosten indien je het aan hebt staan en geen keuze maakt voor een pas of betalen per MB dus er kan echt niets gebeuren. Duidelijk zo? Groetjes, Lisanne

 • Jannie

  Hoi, ik zit in Duitsland en heb een pre paid beltegoed. Sinds we over de grens met Nederland zijn kan ik niet meer bellen en sms-en. Zwaar irritant!! Mijn beltegoed is nog voldoende. Enig idee wat ik hier aan kan doen? ????
  Gebeld worden en sms ontvangen gaat goed.
  Op internet kan ik via wifi.
  ik hoor het graag. Groetjes Jannie

  • Lisanne Schoemaker

   Hi Jannie, wat vervelend voor je dat het niet werkt. Even een check. Heb jij wel al eens een opwaardering gedaan met deze prepaid sim? Het kan dat een nog een blokkade opstaat voor roaming gebruik en dit is meestal het geval als er nog nooit een opwaardering is gedaan op een sim. Mocht dit het probleem zijn, dan kunnen we die blokkade er wel voor je eraf halen. Groetjes, Lisanne

 • Ernst

  Als ik een maand naar het buitenland ga en 500mb wil gebruiken, dan kan ik zo te zien kiezen voor een L abonnement van 25 euro. Maar dan heb je dus voor 2 weken lang en 25 euro die 500mb. Als ik voor 1 maand een Europa abonnement afsluit heb ik voor 15 euro 1 maand.
  Ik zie even niet in waarom een L abonnement dan gunstig is, of mis ik de catch?

  • Lisanne Schoemaker

   Hi Ernst, je mist inderdaad een catch zoals je het zelf zegt. Een Altijd EU Internet bundel (zoals de naam Altijd al impliceert) is doolopend en loopt gedurende de looptijd van je contract. Dit is dus vooral relevant als je echt vaak in het buitenland verblijft. Anders is de L-pas voordeliger. Ik hoop dat dat zo duidelijk is en als ik je nog verder ergens mee kan helpen hoor ik het graag! Groetjes, Lisanne

  • Robin

   Ik heb hetzelfde probleem. Ik zit in Oostenrijk en kan niet internetten zonder WiFi. Ik heb dataroaming aan staan, die EU knop staat uit en ik heb 3G of 4G verbinding. Ik heb de pas ‘betaal per MB’ geactiveerd en dat is per sms bevestigd. Ik heb prepaid met voldoende geld erop maar het werkt niet. Kan wel bellen en sms’en. Help!

 • Karin

  Ik koop straks in het buitenland een Travel & Surf pas. Ik snap alleen niet wanneer ik nu wel/niet “mobiele gegevens” moet uitschakelen/inschakelen op mijn Samsung smartphone. 😉

  • Wim

   Net terug uit frankrijk ,probeer ik dit jaar betalen per mb ,krijg een bericht terug dat dat aanstaat en ik met een sms weer kan uitzetten.vervolgens kom ik met geen mogelijkheid meer op internet.
   Helaas kan ik met mijn ipad niet sms’en,maar gelukkig kon ik met een een oud simkaartje mijn tmobile mini sim in een gewone telefoon stoppen en het sms je sturen.vervolgens toch maar een 20 mb pas gekocht en het werkte weer perfect.
   Wat is er fout gegaan?

   • Cecile Ladan

    Hi Wim, om dit goed uit te kunnen zoeken zouden we je abonnement even goed na moeten kijken. Bij een zakelijke abonnement is het mogelijk om betalen per MB via sms aan of uit te zetten. Alleen dan moet het wel werken als het aan staat en ik begrijp van jou dat het niet werkte. Bij particuliere abonnementen en prepaid is Travel & Surf de manier om data roaming te gebruiken.
    En begrijp ik het goed datje met een andere sim via sms betalen per MB hebt uitgezet? Dat zou ook niet mogelijk moeten zijn. Ik kan je helaas niet een direct antwoord geven, daarvoor hebben we meer informatie nodig over de sims die je hebt gebruikt. Het beste is dus even telefonisch contact met ons op te nemen zodat we ervoor kunnen zorgen dat alles goed staat voor je volgende trip naar het buitenland. Groetjes Cécile

 • Karin

  Ik koop straks in het buitenland een Travel & Surf pas. Ik snap alleen niet wanneer ik nu wel/niet “mobiele gegevens” moet uitschakelen/inschakelen op mijn Samsung smartphone. 😉

  • sop

   ik ga een maand backpacken in midden amerika.. wat kan ik het beste kiezen? 🙂

 • sop

  ik ga een maand backpacken in midden amerika.. wat kan ik het beste kiezen? 🙂

 • Karin

  3 Dagen geleden een vraag gesteld…. weet iemand misschien het antwoord? Over 2 dagen ga ik met vakantie en zou het fijn vinden om voor die tijd antwoord te krijgen.

  • Cecile Ladan

   Hi Karin, ik ben zelf net terug van vakantie dus had je vraag nog niet gezien. Om een Travel & Surf pas te kopen, moet je inderdaad “mobiele gegevens” aan zetten, anders lukt het niet. Je kunt deze instelling gewoon aan laten staan, Wanneer je geen Travel & Surf pas hebt zal je toestel ook geen data verbruiken. Vergeet daarbij niet ook “Roaming” aan te zetten. Ik hoop dat dit antwoord geeft op je vraag. Ik wens je een hele fijn vakantie. Groetjes Cécile

   • Karin

    Bedankt Cécile, ik hoop dat je een fijne vakantie hebt gehad. 😉 Vanmorgen voor ik je bericht zag, heb ik de klantenservice gebeld en begrepen dat “mobiele gegevens” inderdaad aan moet staan (zoals je al schrijft) bij gebruik van de Travel & Surf pas.

    “Mobiele gegevens”schijnt weer uit te moeten als je af en toe overschakelt op Wifi.

    In de vakanties gebruik ik altijd deels Wifi in het hotel(foto’s verzenden etc.) en voor een ander deel de Travel & Surf pas.
    * daarbij schijnt wifi weg te vallen als je toestel op “stand by” staat.

    Geen idee ook wanneer je “stand by” gebruikt…. Die functie kan ik ook niet vinden op mijn toestel (Samsung Galaxy Note II) maar ik Google nog wel even.

    Fijn weekend, groetjes van Karin

 • Wim

  Net terug uit frankrijk ,probeer ik dit jaar betalen per mb ,krijg een bericht terug dat dat aanstaat en ik met een sms weer kan uitzetten.vervolgens kom ik met geen mogelijkheid meer op internet.
  Helaas kan ik met mijn ipad niet sms’en,maar gelukkig kon ik met een een oud simkaartje mijn tmobile mini sim in een gewone telefoon stoppen en het sms je sturen.vervolgens toch maar een 20 mb pas gekocht en het werkte weer perfect.
  Wat is er fout gegaan?

  • Cecile Ladan

   Hi Wim, om dit goed uit te kunnen zoeken zouden we je abonnement even goed na moeten kijken. Bij een zakelijke abonnement is het mogelijk om betalen per MB via sms aan of uit te zetten. Alleen dan moet het wel werken als het aan staat en ik begrijp van jou dat het niet werkte. Bij particuliere abonnementen en prepaid is Travel & Surf de manier om data roaming te gebruiken.
   En begrijp ik het goed datje met een andere sim via sms betalen per MB hebt uitgezet? Dat zou ook niet mogelijk moeten zijn. Ik kan je helaas niet een direct antwoord geven, daarvoor hebben we meer informatie nodig over de sims die je hebt gebruikt. Het beste is dus even telefonisch contact met ons op te nemen zodat we ervoor kunnen zorgen dat alles goed staat voor je volgende trip naar het buitenland. Groetjes Cécile

 • Wim

  Net terug uit frankrijk ,probeer ik dit jaar betalen per mb ,krijg een bericht terug dat dat aanstaat en ik met een sms weer kan uitzetten.vervolgens kom ik met geen mogelijkheid meer op internet.
  Helaas kan ik met mijn ipad niet sms’en,maar gelukkig kon ik met een een oud simkaartje mijn tmobile mini sim in een gewone telefoon stoppen en het sms je sturen.vervolgens toch maar een 20 mb pas gekocht en het werkte weer perfect.
  Wat is er fout gegaan?

  • Cecile Ladan

   Hi Wim, om dit goed uit te kunnen zoeken zouden we je abonnement even goed na moeten kijken. Bij een zakelijke abonnement is het mogelijk om betalen per MB via sms aan of uit te zetten. Alleen dan moet het wel werken als het aan staat en ik begrijp van jou dat het niet werkte. Bij particuliere abonnementen en prepaid is Travel & Surf de manier om data roaming te gebruiken.
   En begrijp ik het goed datje met een andere sim via sms betalen per MB hebt uitgezet? Dat zou ook niet mogelijk moeten zijn. Ik kan je helaas niet een direct antwoord geven, daarvoor hebben we meer informatie nodig over de sims die je hebt gebruikt. Het beste is dus even telefonisch contact met ons op te nemen zodat we ervoor kunnen zorgen dat alles goed staat voor je volgende trip naar het buitenland. Groetjes Cécile

 • Toos

  Als je mobiele data aan laat staan verbruikt hij altijd mb in Nederland waarom zou hij dat dan in het buitenland niet doen ?

  • Toos

   Als je mobiele data aan laat staan verbruikt hij altijd mb in Nederland waarom zou hij dat dan in het buitenland niet doen ?

   • Bolsius

    Waarom kan ik niet mijn “normale Mb’s gebruiken? Ik heb er nog 1000 staan. Ben ik verplicht om daarnaast nog een surf pas te kopen? het lijkt er wel op maar de MB’s die ik al heb kunnen toch eerst opgebruikt worden?

    • Cecile Ladan

     Hi Bolsius, ja het klopt inderdaad dat er voor het buitenland een Travel& Surf pas nodig is om data te gebruiken. Het is momenteel nog niet mogelijk om je “nederlandse” MB’s mee te nemen. Groet, Cécile

  • Bolsius

   Waarom kan ik niet mijn “normale Mb’s gebruiken? Ik heb er nog 1000 staan. Ben ik verplicht om daarnaast nog een surf pas te kopen? het lijkt er wel op maar de MB’s die ik al heb kunnen toch eerst opgebruikt worden?

  • Cecile Ladan

   Hallo Toos, bij T-Mobile hebben we Travel & Surf zo ingesteld dat je alleen data verbruikt met een Travel & Surf pas. Is de pas op, dan stopt het internetgebruik en kun je een nieuwe pas aanschaffen. Omdat de kosten voor het gebruik van data in het buitenland hoger zijn dan in Nederland is dit speciaal zo bedacht om onverwachte kosten te voorkomen. Met Travel & Surf weet je vooraf wat je betaalt en wat je daarvoor krijgt. Beantwoord dit je vraag? Groet, Cécile

 • Toos

  Als je mobiele data aan laat staan verbruikt hij altijd mb in Nederland waarom zou hij dat dan in het buitenland niet doen ?

  • Bolsius

   Waarom kan ik niet mijn “normale Mb’s gebruiken? Ik heb er nog 1000 staan. Ben ik verplicht om daarnaast nog een surf pas te kopen? het lijkt er wel op maar de MB’s die ik al heb kunnen toch eerst opgebruikt worden?

   • Cecile Ladan

    Hi Bolsius, ja het klopt inderdaad dat er voor het buitenland een Travel& Surf pas nodig is om data te gebruiken. Het is momenteel nog niet mogelijk om je “nederlandse” MB’s mee te nemen. Groet, Cécile

    • Cecile Ladan

     Hi, welke app heb je precies gedownload? Je hebt in principe geen app nodig om een T&S pas te kopen of de status te bekijken. Je kunt dit ook met de volgende link doen: http://www.roaming.t-mobile.nl. Je komt dan in schermen zoals ik hierboven heb beschreven.Ik hoop dat dit je helpt! Fijne tijd in Bangkok.

  • Cecile Ladan

   Hallo Toos, bij T-Mobile hebben we Travel & Surf zo ingesteld dat je alleen data verbruikt met een Travel & Surf pas. Is de pas op, dan stopt het internetgebruik en kun je een nieuwe pas aanschaffen. Omdat de kosten voor het gebruik van data in het buitenland hoger zijn dan in Nederland is dit speciaal zo bedacht om onverwachte kosten te voorkomen. Met Travel & Surf weet je vooraf wat je betaalt en wat je daarvoor krijgt. Beantwoord dit je vraag? Groet, Cécile

 • Jack

  Ik woon in een grensgebied (NL-BE) met sterk wisselende netwerken. Ben al jaren op zoek naar een oplossing om voor een betaalbare prijs mobiel te kunnen dataroamen in Nederland en België.
  De gsm masten aan beide zijden van de grens zijn niet sterk genoeg om het hele grensgebied te verzorgen, dus ik moet het roamen wel uitzetten om hoge kosten te voorkomen.

  € 1,95 voor 20MB lijkt weinig, maar het is maar 24 uur geldig? En dan alleen interessant als je het voor whatsapp gebruikt. Met internetten ben je in no-time door 20MB heen.
  31 x 1,95 te betalen om iedere dag de mogelijkheid te hebben om te internetten is ook geen optie 😉
  Een gsm met 2 simkaarten krijg je niet werkend in beide gebieden.
  En twee telefoons meesleuren is ook niet handig 😉

  Heb je misschien de gouden tip dat ik mobiel ook “mee kan tellen” 😉

  • Cecile Ladan

   Hi Jack, ja dat is een lastig probleem. Bij T-Mobile hebben we Stel Samen en Stel bij waarbij je 120 minuten uit je maandelijkse bundel kunt gebruiken voor roaming gesprekken. Dit is er echter niet voor data roaming. Voor €14.99 per maand zou je kunnen kiezen voor Internet Europa. Dit is een additionele bundel op je abonnement, geldig zolang je contract loopt. Hiermee heb je 500 MB per maand. Is de 500 MB op, dan kun je nog altijd onbeperkt internetten tegen een lagere snelheid. Voor meer informatie hierover kun je kijken op: https://www.t-mobile.nl/mobiel-abonnement/buitenland/internet-europa. Hier staat ook hoe je de bundel kunt toevoegen aan je abonnement.
   Ik hoop dat dit je probleem kan helpen verlichten, want helemaal oplossen kan ik het momenteel niet. Veel succes. groetjes Cécile

 • Jack

  Ik woon in een grensgebied (NL-BE) met sterk wisselende netwerken. Ben al jaren op zoek naar een oplossing om voor een betaalbare prijs mobiel te kunnen dataroamen in Nederland en België.
  De gsm masten aan beide zijden van de grens zijn niet sterk genoeg om het hele grensgebied te verzorgen, dus ik moet het roamen wel uitzetten om hoge kosten te voorkomen.

  € 1,95 voor 20MB lijkt weinig, maar het is maar 24 uur geldig? En dan alleen interessant als je het voor whatsapp gebruikt. Met internetten ben je in no-time door 20MB heen.
  31 x 1,95 te betalen om iedere dag de mogelijkheid te hebben om te internetten is ook geen optie 😉
  Een gsm met 2 simkaarten krijg je niet werkend in beide gebieden.
  En twee telefoons meesleuren is ook niet handig 😉

  Heb je misschien de gouden tip dat ik mobiel ook “mee kan tellen” 😉

  • Cecile Ladan

   Hi Jack, ja dat is een lastig probleem. Bij T-Mobile hebben we Stel Samen en Stel bij waarbij je 120 minuten uit je maandelijkse bundel kunt gebruiken voor roaming gesprekken. Dit is er echter niet voor data roaming. Voor €14.99 per maand zou je kunnen kiezen voor Internet Europa. Dit is een additionele bundel op je abonnement, geldig zolang je contract loopt. Hiermee heb je 500 MB per maand. Is de 500 MB op, dan kun je nog altijd onbeperkt internetten tegen een lagere snelheid. Voor meer informatie hierover kun je kijken op: https://www.t-mobile.nl/mobiel-abonnement/buitenland/internet-europa. Hier staat ook hoe je de bundel kunt toevoegen aan je abonnement.
   Ik hoop dat dit je probleem kan helpen verlichten, want helemaal oplossen kan ik het momenteel niet. Veel succes. groetjes Cécile

 • y.meijer

  ik moet betalen met mijn galaxy 4 vanaf 23 juni niemand kqan m ij bereiken.latwer als ik thuisben 24juli moet ik betalen voior ringtone als ik bel. bij t mobile cronje in haarllem weten dames niet wat ringtone is. kunnen je niet beleefd helpen.telefoon weordt warm als je opneemt niemand hoort je of als je belt.probeert

  • y.meijer

   ik moet betalen met mijn galaxy 4 vanaf 23 juni niemand kqan m ij bereiken.latwer als ik thuisben 24juli moet ik betalen voior ringtone als ik bel. bij t mobile cronje in haarllem weten dames niet wat ringtone is. kunnen je niet beleefd helpen.telefoon weordt warm als je opneemt niemand hoort je of als je belt.probeert

  • Cecile Ladan

   Als in het travel & Surf menu kiest voor betalen per MB wordt dit inderdaad apart in rekening gebracht. Het gaat dus iet van je bundel af. Je betaalt voor wat je verbruikt. Als je aan de maandelijkse limiet komt van EUR 60,50 stopt het internet. Je kunt dan opnieuw de keuze maken voor betalen per MB of een pas kiezen. Als ik een tip mag geven; kies voor een pas want de prijs per MB is aanzienlijk lager 🙂 Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt. Groetjes, Cécile

 • y.meijer

  ik moet betalen met mijn galaxy 4 vanaf 23 juni niemand kqan m ij bereiken.latwer als ik thuisben 24juli moet ik betalen voior ringtone als ik bel. bij t mobile cronje in haarllem weten dames niet wat ringtone is. kunnen je niet beleefd helpen.telefoon weordt warm als je opneemt niemand hoort je of als je belt.probeert

 • Henk van der bruggen

  hoi ik ga 3 okt 2015 een motorreis doen in Marokko. Klopt het dat ik dan mijn mobile data en Roaming aan moet laten staan of aan moet zetten. Kan ik dan de plaatselijke wifi gebruiken (als ze die daar hebben).
  Er zijn dan geen kosten als ik een travel en surf pas koop?
  Heb ik het dan onderstaande goed bergepen???
  Ik lees graag een reactie,
  groet Henk.

  • arnout

   Ik zit op dit moment in turkije. Ik zie als provider vodafone tr in mijn scherm staan en bij mijn bereik een R.
   Ik heb wifi via het hotel en internet werkt prima. Ik kan alleen geen whats app versturen en ontvangen. Kan dit te maken hebben met het feit dat ik geen juiste netwerkverbinding heb? Hoe kan ik dit oplossen?

   • Cecile Ladan

    Hi Arnout, wat je zou kunnen proberen is in je toestel handmatig een ander netwerk te kiezen. Afhankelijk van het toestel kun je onder instellingen en aanbieder of netwerk handmatig kiezen voor een ander netwerk. We hebben met 3 operators in Turkije een roaming afspraak gemaakt. Even afhankelijk van de dekking van deze operators, kan dit je probleem oplossen.

    Hopelijk kun je snel weer lekker whats appen met je familie en vrienden. Fijne vakantie!

 • Henk van der bruggen

  hoi ik ga 3 okt 2015 een motorreis doen in Marokko. Klopt het dat ik dan mijn mobile data en Roaming aan moet laten staan of aan moet zetten. Kan ik dan de plaatselijke wifi gebruiken (als ze die daar hebben).
  Er zijn dan geen kosten als ik een travel en surf pas koop?
  Heb ik het dan onderstaande goed bergepen???
  Ik lees graag een reactie,
  groet Henk.

  • Cecile Ladan

   Hallo Henk, Dat klinkt als een gave vakantie! Al je in Marokko bent en je hebt Travel & Surf waar je gebruik van wilt maken, dan moet je data roaming AAN zetten (met iPhone moet je EU internet in de instelling UIT hebben staan! Zie ook de foto’s in mijn blog hierboven).
   Met Travel & Surf betaal je voor de pas die je kiest en daarnaast maak je geen extra kosten voor het gebruik van data. Zijn de MB’s verbruikt, kun je ervoor kiezen om nog een pas te kopen. De wifi kun je natuurlijk ook blijven gebruiken. Alleen bij het aanschaffen van een pas even de wifi uitzetten, mocht je daarop zitten. Een Travel & Surf pas kun je alleen aanschaffen (en gebruiken) als je aangelogd bent op een mobiel netwerk. Ik hoop dat het zo gaat lukken en wens je een hele mooie reis. Groetjes, Cécile

 • arnout

  Ik zit op dit moment in turkije. Ik zie als provider vodafone tr in mijn scherm staan en bij mijn bereik een R.
  Ik heb wifi via het hotel en internet werkt prima. Ik kan alleen geen whats app versturen en ontvangen. Kan dit te maken hebben met het feit dat ik geen juiste netwerkverbinding heb? Hoe kan ik dit oplossen?

  • Cecile Ladan

   Hi Arnout, wat je zou kunnen proberen is in je toestel handmatig een ander netwerk te kiezen. Afhankelijk van het toestel kun je onder instellingen en aanbieder of netwerk handmatig kiezen voor een ander netwerk. We hebben met 3 operators in Turkije een roaming afspraak gemaakt. Even afhankelijk van de dekking van deze operators, kan dit je probleem oplossen.

   Hopelijk kun je snel weer lekker whats appen met je familie en vrienden. Fijne vakantie!

 • Bert de Roo

  Hallo,
  Ik zie veel vragen over mb’s en kosten, ik heb een vraag over de snelheid. Bij een van de passen stond iets over een basissnelheid van 64 kb. Is dat traag, nomaal of snel? Bij de andere passen staat niets over de snelheid. Waarom staat dat er niet bij en wat is daar de snelheid?
  Gr. Bert

 • Bert de Roo

  Hallo,
  Ik zie veel vragen over mb’s en kosten, ik heb een vraag over de snelheid. Bij een van de passen stond iets over een basissnelheid van 64 kb. Is dat traag, nomaal of snel? Bij de andere passen staat niets over de snelheid. Waarom staat dat er niet bij en wat is daar de snelheid?
  Gr. Bert

  • Cecile Ladan

   Hallo Bert,
   Met 64 kbps kun je nog eenvoudige berichtjes sturen, zoals What’s app berichten zonder foto’s of filmpjes erbij. Even een appje sturen dat je goed bent aangekomen, of waar je op het terrasje zit met je kopje koffie kan dus wel.
   Deze snelheid is over het algemeen lager (of trager) dan de snelheid die je anders op 3G en 4G zult ervaren in het buitenland. Welke snelheid je wel krijgt is afhankelijk van de operator, maar ook van de dekking in het land waar je bent. Hier kunnen we dus helaas weinig over zeggen.
   We benoemen de snelheid in de L-pas juist omdat hij verschilt van de snelheid die je over het algemeen dus hebt op 3G en 4G. We willen hiermee aangeven dat je nog wel internet hebt nadat je het volume van de L-pas hebt verbruikt, maar dat het wel lager is dan met een pas.
   Ik hoop dat dit wat verduidelijking geeft.
   Groetjes Cécile

 • Bert de Roo

  Hallo,
  Ik zie veel vragen over mb’s en kosten, ik heb een vraag over de snelheid. Bij een van de passen stond iets over een basissnelheid van 64 kb. Is dat traag, nomaal of snel? Bij de andere passen staat niets over de snelheid. Waarom staat dat er niet bij en wat is daar de snelheid?
  Gr. Bert

  • Cecile Ladan

   Hallo Bert,
   Met 64 kbps kun je nog eenvoudige berichtjes sturen, zoals What’s app berichten zonder foto’s of filmpjes erbij. Even een appje sturen dat je goed bent aangekomen, of waar je op het terrasje zit met je kopje koffie kan dus wel.
   Deze snelheid is over het algemeen lager (of trager) dan de snelheid die je anders op 3G en 4G zult ervaren in het buitenland. Welke snelheid je wel krijgt is afhankelijk van de operator, maar ook van de dekking in het land waar je bent. Hier kunnen we dus helaas weinig over zeggen.
   We benoemen de snelheid in de L-pas juist omdat hij verschilt van de snelheid die je over het algemeen dus hebt op 3G en 4G. We willen hiermee aangeven dat je nog wel internet hebt nadat je het volume van de L-pas hebt verbruikt, maar dat het wel lager is dan met een pas.
   Ik hoop dat dit wat verduidelijking geeft.
   Groetjes Cécile

 • Bert de Roo

  Kan iemand min onderstaande vraag beantwoorden? Gr. Bert

 • Bert de Roo

  Kan iemand min onderstaande vraag beantwoorden? Gr. Bert

 • Bert de Roo

  Kan iemand min onderstaande vraag beantwoorden? Gr. Bert

 • Bert de Roo

  Dag Cécile,

  Dank voor je uitleg maar ik toch nog een vraag.

  De snelheid wordt bij de L-pas juist genoemd. Wat is de snelheid bij de andere passen?

  Gr.

  Bert

 • Bert de Roo

  Dag Cécile,

  Dank voor je uitleg maar ik toch nog een vraag.

  De snelheid wordt bij de L-pas juist genoemd. Wat is de snelheid bij de andere passen?

  Gr.

  Bert

 • Bert de Roo

  Dag Cécile,

  Dank voor je uitleg maar ik toch nog een vraag.

  De snelheid wordt bij de L-pas juist genoemd. Wat is de snelheid bij de andere passen?

  Gr.

  Bert

 • angelien

  ik heb een l pas gekocht voor buitenland nu blijkt dat ik in zone 2 zit ipv 1 foutje bij bestelling hoe kan ik die omzetten

 • angelien

  ik heb een l pas gekocht voor buitenland nu blijkt dat ik in zone 2 zit ipv 1 foutje bij bestelling hoe kan ik die omzetten

  • Renée

   Hallo Angelien, in welk land zit je precies? En op welke manier heb je de L-pas gekocht? Renée

 • kim

  Hoi! Was vandaag een dagje shoppen in Bremen. De XS pas die ik gekocht heb deed het heel slecht. Heb eigenlijk maar een paar keer whatsapp berichten kunnen ontvangen. Als ik zelf het internet op wilde dan kon dat niet. Provider in beeld was telekom.de maar ik heb het ook met Vodafoon.de en O2.de geprobeerd. Lukte niet. Wat was er mis. Ik ga binnenkort naar de VS en wil wel zeker weten dat ik kan internetten daar (buiten WIFI om). Hadden jullie een storing?

 • kim

  Hoi! Was vandaag een dagje shoppen in Bremen. De XS pas die ik gekocht heb deed het heel slecht. Heb eigenlijk maar een paar keer whatsapp berichten kunnen ontvangen. Als ik zelf het internet op wilde dan kon dat niet. Provider in beeld was telekom.de maar ik heb het ook met Vodafoon.de en O2.de geprobeerd. Lukte niet. Wat was er mis. Ik ga binnenkort naar de VS en wil wel zeker weten dat ik kan internetten daar (buiten WIFI om). Hadden jullie een storing?

  • Lisanne Schoemaker

   Hi Kim, Wat vervelend om te horen dat je in Bremen niet goed je pas hebt kunnen gebruiken! Het kan zijn geweest dat de dekking daar minder goed is van de buitenlandse providers, of er een storing is geweest weet ik echter niet. Als voorbereiding voor als je naar de VS gaat zou je wel alvast kunnen checken wat je dekking is waar je bent. Met T-Mobile USA heb je ook 4G in het buitenland dus daarbij zou je ervaring wel beter kunnen zijn. Je kunt dan op de Amerikaanse T-Mobile website checken of je een goede 4G dekking hebt. Verder kun je inderdaad altijd handmatig een andere provider selecteren mocht het nodig zijn. Het kan dan wel zijn dat je het soms wel 3 keer moet proberen voordat dat lukt (is mijn ervaring). Veel plezier in de VS en ik hoop dat dit je zal helpen! Groet, Lisanne

 • Juul Socrates

  Hallo Cecile, bedankt voor je heldere uitleg. Ik woon in Eygelshoven op 2.5km van de duitse 0grens en voor mijn werk reis ik regelmatig, bijna dagelijks, naar het buitenland (België en Duitsland). Graag zou ik van jou willen weten hoe ik de ontvangst van Travel&Surf smssen uit kan zetten. Soms ontvang ik er wel 5 of meer per dag.
  Alvast bedankt voor je reactie.

  • Lisanne Schoemaker

   Hi Juul, Dat is inderdaad wel irritant als je 5 van deze sms’jes per dag ontvangt! De gemakkkelijkste manier hoe je dit kunt voorkomen is om het data roaming vinkje uit te zetten bij je toestel instellingen. Mocht het wel voorkomen dat je een Travel & Surf pas wilt aanschaffen dan moet je deze alleen weer even aanzetten. Ik hoop dat het je helpt. Groet, Lisanne

   • Cecile Ladan

    Hi Juul, nog een andere optie is om even contact te zoeken met onze klantenservice. Op jouw verzoek kunnen ze ervoor zorgen dat je de sms-jes niet meer ontvangt en kun je data roaming aan laten staan in je toestel. Ik lees dat je regelmatig in het buitenland bent en dan is dit wel zo handig. Groetjes, Cécile

    • Juul Socrates

     Bedankt voor je reactie en het meedenken. Ik zal zsm contact op nemen met de klantenservice ?

 • Juul Socrates

  Hallo Cecile, bedankt voor je heldere uitleg. Ik woon in Eygelshoven op 2.5km van de duitse 0grens en voor mijn werk reis ik regelmatig, bijna dagelijks, naar het buitenland (België en Duitsland). Graag zou ik van jou willen weten hoe ik de ontvangst van Travel&Surf smssen uit kan zetten. Soms ontvang ik er wel 5 of meer per dag.
  Alvast bedankt voor je reactie.

  • Lisanne Schoemaker

   Hi Juul, Dat is inderdaad wel irritant als je 5 van deze sms’jes per dag ontvangt! De gemakkkelijkste manier hoe je dit kunt voorkomen is om het data roaming vinkje uit te zetten bij je toestel instellingen. Mocht het wel voorkomen dat je een Travel & Surf pas wilt aanschaffen dan moet je deze alleen weer even aanzetten. Ik hoop dat het je helpt. Groet, Lisanne

   • Cecile Ladan

    Hi Juul, nog een andere optie is om even contact te zoeken met onze klantenservice. Op jouw verzoek kunnen ze ervoor zorgen dat je de sms-jes niet meer ontvangt en kun je data roaming aan laten staan in je toestel. Ik lees dat je regelmatig in het buitenland bent en dan is dit wel zo handig. Groetjes, Cécile

    • Juul Socrates

     Bedankt voor je reactie en het meedenken. Ik zal zsm contact op nemen met de klantenservice ?

     • Cecile Ladan

      Hi Hanna, wat vervelend dat het niet gaat zoals verwacht. Ik lees dat je dataroaming aan hebt staan en EU internet uit, dat is juist. Heb je überhaupt goede dekking waar je zit? En kun je wel sms-en en bellen? Het kan zijn dat er geen goed data netwerk beschikbaar is. Dan werkt het ook helaas niet. Wat je zou kunnen doen is je toestel een keer uit en weer aan zetten. Of op een andere plek waar meer bereik is nog eens proberen. Ik hoop dat het hiermee gaat werken en wens je nog een fijne tijd in het buitenland. Groetjes Cécile

   • Juul Socrates

    Bedankt voor je snelle en adequate reactie?

 • Andre

  De betalen per mb, gaan deze mb’s van mijn bundel af? Ik heb nl 6 gig ter beschikking. Of wordt dit apart in rekening gebracht?

  • Cecile Ladan

   Als in het travel & Surf menu kiest voor betalen per MB wordt dit inderdaad apart in rekening gebracht. Het gaat dus iet van je bundel af. Je betaalt voor wat je verbruikt. Als je aan de maandelijkse limiet komt van EUR 60,50 stopt het internet. Je kunt dan opnieuw de keuze maken voor betalen per MB of een pas kiezen. Als ik een tip mag geven; kies voor een pas want de prijs per MB is aanzienlijk lager 🙂 Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt. Groetjes, Cécile

 • Andre

  De betalen per mb, gaan deze mb’s van mijn bundel af? Ik heb nl 6 gig ter beschikking. Of wordt dit apart in rekening gebracht?

  • Cecile Ladan

   Als in het travel & Surf menu kiest voor betalen per MB wordt dit inderdaad apart in rekening gebracht. Het gaat dus iet van je bundel af. Je betaalt voor wat je verbruikt. Als je aan de maandelijkse limiet komt van EUR 60,50 stopt het internet. Je kunt dan opnieuw de keuze maken voor betalen per MB of een pas kiezen. Als ik een tip mag geven; kies voor een pas want de prijs per MB is aanzienlijk lager 🙂 Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt. Groetjes, Cécile

 • Loes Zwaard

  Ik heb nu een Travel & Surf pas en goed bereik, maar het lukt mij niet om buiten de Wi-Fi om het netwerk te gebruiken. Bellen en gebeld worden gaat wel. Ik heb juist de bundel gekocht om ook onderweg internet te hebben. Dataroaming staat aan,Mobiele data staat aan en Schakel 3 G in (ik heb een Iphone 5 met IOS 7) Zou dus goed moeten gaan.

  • Cecile Ladan

   Hi Loes,
   Da’s wel erg vervelend! Heb je ook nagekeken dat EU Internet uit staat? Dat staat in hetzelfde menu als waar je data roaming aan zet. Data roaming moet inderdaad aan staan, maar EU Internet moet UIT staan. Dat zou je dus nog even na moeten kijken. Heb je verder voldoende dekking? 3G of 4G? Ik hoop dat het gaat lukken. Groetjes, Cécile

   • Robin

    Ik heb hetzelfde probleem. Ik zit in Oostenrijk en kan niet internetten zonder WiFi. Ik heb dataroaming aan staan, die EU knop staat uit en ik heb 3G of 4G verbinding. Ik heb de pas ‘betaal per MB’ geactiveerd en dat is per sms bevestigd. Ik heb prepaid met voldoende geld erop maar het werkt niet. Kan wel bellen en sms’en. Help!

 • Loes Zwaard

  Ik heb nu een Travel & Surf pas en goed bereik, maar het lukt mij niet om buiten de Wi-Fi om het netwerk te gebruiken. Bellen en gebeld worden gaat wel. Ik heb juist de bundel gekocht om ook onderweg internet te hebben. Dataroaming staat aan,Mobiele data staat aan en Schakel 3 G in (ik heb een Iphone 5 met IOS 7) Zou dus goed moeten gaan.

 • Loes Zwaard

  Ik heb nu een Travel & Surf pas en goed bereik, maar het lukt mij niet om buiten de Wi-Fi om het netwerk te gebruiken. Bellen en gebeld worden gaat wel. Ik heb juist de bundel gekocht om ook onderweg internet te hebben. Dataroaming staat aan,Mobiele data staat aan en Schakel 3 G in (ik heb een Iphone 5 met IOS 7) Zou dus goed moeten gaan.

  • Cecile Ladan

   Hi Loes,
   Da’s wel erg vervelend! Heb je ook nagekeken dat EU Internet uit staat? Dat staat in hetzelfde menu als waar je data roaming aan zet. Data roaming moet inderdaad aan staan, maar EU Internet moet UIT staan. Dat zou je dus nog even na moeten kijken. Heb je verder voldoende dekking? 3G of 4G? Ik hoop dat het gaat lukken. Groetjes, Cécile

   • Robin

    Ik heb hetzelfde probleem. Ik zit in Oostenrijk en kan niet internetten zonder WiFi. Ik heb dataroaming aan staan, die EU knop staat uit en ik heb 3G of 4G verbinding. Ik heb de pas ‘betaal per MB’ geactiveerd en dat is per sms bevestigd. Ik heb prepaid met voldoende geld erop maar het werkt niet. Kan wel bellen en sms’en. Help!

 • Michaël Van der Meulen

  Als ik vandaag een Basis Sim Only contract afsluit dan betaal ik in ieder geval t/m 30 april 2016 €0,24 per MB in het buitenland indien ik geen gebruik maak van Travel & Surf noch van Altijd EU Internet. Betaal ik vanaf 1 mei 2016 het lagere roamingtarief van €0,05 ex. btw per MB of betaal ik voor de hele contractduur €0,24 per MB?

 • Michaël Van der Meulen

  Als ik vandaag een Basis Sim Only contract afsluit dan betaal ik in ieder geval t/m 30 april 2016 €0,24 per MB in het buitenland indien ik geen gebruik maak van Travel & Surf noch van Altijd EU Internet. Betaal ik vanaf 1 mei 2016 het lagere roamingtarief van €0,05 ex. btw per MB of betaal ik voor de hele contractduur €0,24 per MB?

 • hes krijgsman

  Ik heb een mifi apparaat huawei e5330 welk pas heb ik nodig om hem tegebruiken in Duitsland

 • hes krijgsman

  Ik heb een mifi apparaat huawei e5330 welk pas heb ik nodig om hem tegebruiken in Duitsland

 • Romec Berendsen

  Hallo.

  Ik heb een iphone en bij Tmobile een EU bundel afgesloten. Ik heb de instellingen aangehouden zoals hierboven omschreven maar ik heb alleen internet tijdens een wifi verbinding.

  Kan iemand mij helpen?

  • Cecile Ladan

   Hi Romec, dat is wel vervelend. Wat voor een EU bundel heb je? Heb je voldoende dekking waar je zit? Met 2G dekking of Edge (dan zie je een E bovenin bij de operatornaam staan) heb je eigenlijk te weinig om een data roaming goed te kunnen gebruiken.
   Je zou ook kunnen proberen om van operator te veranderen om te kijken of dit beter werkt. Met iets meer informatie over de bundel en in welk land je zit zou ik je iets gerichter kunnen helpen.
   Groetjes, Cécile

 • Romec Berendsen

  Hallo.

  Ik heb een iphone en bij Tmobile een EU bundel afgesloten. Ik heb de instellingen aangehouden zoals hierboven omschreven maar ik heb alleen internet tijdens een wifi verbinding.

  Kan iemand mij helpen?

 • Romec Berendsen

  Hallo.

  Ik heb een iphone en bij Tmobile een EU bundel afgesloten. Ik heb de instellingen aangehouden zoals hierboven omschreven maar ik heb alleen internet tijdens een wifi verbinding.

  Kan iemand mij helpen?

  • Cecile Ladan

   Hi Romec, dat is wel vervelend. Wat voor een EU bundel heb je? Heb je voldoende dekking waar je zit? Met 2G dekking of Edge (dan zie je een E bovenin bij de operatornaam staan) heb je eigenlijk te weinig om een data roaming goed te kunnen gebruiken.
   Je zou ook kunnen proberen om van operator te veranderen om te kijken of dit beter werkt. Met iets meer informatie over de bundel en in welk land je zit zou ik je iets gerichter kunnen helpen.
   Groetjes, Cécile

 • .

  Hallo Cecile ik zit in Bankok en kreeg geen sms bij aankomst, ik heb die app gedownloaded, maar deze zegt dat ik al een account heb dus ik probeer de wachtwoorden op te vragen met mijn mail en dit werkt ook niet wat nu?

  • Cecile Ladan

   Hi, welke app heb je precies gedownload? Je hebt in principe geen app nodig om een T&S pas te kopen of de status te bekijken. Je kunt dit ook met de volgende link doen: http://www.roaming.t-mobile.nl. Je komt dan in schermen zoals ik hierboven heb beschreven.Ik hoop dat dit je helpt! Fijne tijd in Bangkok.

 • .

  Hallo Cecile ik zit in Bankok en kreeg geen sms bij aankomst, ik heb die app gedownloaded, maar deze zegt dat ik al een account heb dus ik probeer de wachtwoorden op te vragen met mijn mail en dit werkt ook niet wat nu?

  • Cecile Ladan

   Hi, welke app heb je precies gedownload? Je hebt in principe geen app nodig om een T&S pas te kopen of de status te bekijken. Je kunt dit ook met de volgende link doen: http://www.roaming.t-mobile.nl. Je komt dan in schermen zoals ik hierboven heb beschreven.Ik hoop dat dit je helpt! Fijne tijd in Bangkok.

 • Ruud Jansen

  Hallo ik ben in poolen en heb heb sinds 3 dagen geen netwerk meer wat heel vervelend is, ik heb een trafel& surf en heb genoeg saldo op mijn kaart staan wat kan ik doen om weer internet te krijgen ik zit hier nog tot aanstaande vrijdag enheb de huawei wifi kastje wat is nu het probleem ik heb roaming aanstaan maar helaas is er geen netwerk.

 • Ruud Jansen

  Hallo ik ben in poolen en heb heb sinds 3 dagen geen netwerk meer wat heel vervelend is, ik heb een trafel& surf en heb genoeg saldo op mijn kaart staan wat kan ik doen om weer internet te krijgen ik zit hier nog tot aanstaande vrijdag enheb de huawei wifi kastje wat is nu het probleem ik heb roaming aanstaan maar helaas is er geen netwerk.

 • Ruud Jansen

  Hallo ik ben in poolen en heb heb sinds 3 dagen geen netwerk meer wat heel vervelend is, ik heb een trafel& surf en heb genoeg saldo op mijn kaart staan wat kan ik doen om weer internet te krijgen ik zit hier nog tot aanstaande vrijdag enheb de huawei wifi kastje wat is nu het probleem ik heb roaming aanstaan maar helaas is er geen netwerk.

 • Zen

  Heb je met een t-mobile abonnement en IPhone bereik in Japan?

  • Cecile Ladan

   Hallo Zen,
   Ja, in Japan heb je met T-Mobile ook bereik. Ook met je iPhone. We hebben met 2 operators een roaming overeenkomst. Afhankelijk van de dekking van die netwerken hebben we met NTT DoCoMo ook 3G data. Voor meer informatie en de tarieven in Japan kun je kijken op onze website: https://www.t-mobile.nl/mobiel-abonnement/buitenland/tarieven-in-buitenland.
   Fijne tijd in Japan! Groetjes Cécile

 • Zen

  Heb je met een t-mobile abonnement en IPhone bereik in Japan?

 • Zen

  Heb je met een t-mobile abonnement en IPhone bereik in Japan?

  • Cecile Ladan

   Hallo Zen,
   Ja, in Japan heb je met T-Mobile ook bereik. Ook met je iPhone. We hebben met 2 operators een roaming overeenkomst. Afhankelijk van de dekking van die netwerken hebben we met NTT DoCoMo ook 3G data. Voor meer informatie en de tarieven in Japan kun je kijken op onze website: https://www.t-mobile.nl/mobiel-abonnement/buitenland/tarieven-in-buitenland.
   Fijne tijd in Japan! Groetjes Cécile

 • Emmi

  Hoi! Ik heb een abonnement met 500mb internet. Over een week ga ik naar het buitenland kan ik deze mb’s dan ook gebruiken of maak ik dan extra kosten? Ook heb ik 100 smsjes, kan ik deze gewoon gebruiken of maak ik daar extra kosten bij?

 • Emmi

  Hoi! Ik heb een abonnement met 500mb internet. Over een week ga ik naar het buitenland kan ik deze mb’s dan ook gebruiken of maak ik dan extra kosten? Ook heb ik 100 smsjes, kan ik deze gewoon gebruiken of maak ik daar extra kosten bij?

  • Cecile Ladan

   Hoi Emmi, Zodra je naar het buitenland gaat kun je de MB’s en ook de sms-jes die je thuis hebt niet gebruiken. Zodra je in het buitenland komt krijg je een sms zoals beschreven in mijn blog. Je kunt dan vervolgens een pas aanschaffen. Je maakt dus wel extra kosten, maar jij kunt zelf bepalen hoeveel dat is door een pas te selecteren. Je weet dus van tevoren hoeveel extra kosten je maakt. Er zijn dus geen verassingen achteraf. Wat je voor sms betaalt hangt af van je abonnement. Hiervoor kun je kijken bij de tarieven op onze website. (https://www.t-mobile.nl/klantenservice/bestelling-en-abonnement/tarieven).
   Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt en wens je een fijne tijd in het buitenland. Groet, Cécile

 • Emmi

  Hoi! Ik heb een abonnement met 500mb internet. Over een week ga ik naar het buitenland kan ik deze mb’s dan ook gebruiken of maak ik dan extra kosten? Ook heb ik 100 smsjes, kan ik deze gewoon gebruiken of maak ik daar extra kosten bij?

  • Cecile Ladan

   Hoi Emmi, Zodra je naar het buitenland gaat kun je de MB’s en ook de sms-jes die je thuis hebt niet gebruiken. Zodra je in het buitenland komt krijg je een sms zoals beschreven in mijn blog. Je kunt dan vervolgens een pas aanschaffen. Je maakt dus wel extra kosten, maar jij kunt zelf bepalen hoeveel dat is door een pas te selecteren. Je weet dus van tevoren hoeveel extra kosten je maakt. Er zijn dus geen verassingen achteraf. Wat je voor sms betaalt hangt af van je abonnement. Hiervoor kun je kijken bij de tarieven op onze website. (https://www.t-mobile.nl/klantenservice/bestelling-en-abonnement/tarieven).
   Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt en wens je een fijne tijd in het buitenland. Groet, Cécile

 • Ilse

  Kan dataroaming aan staan in het buitenland? Als ik geen pas oid koop zijn er dan ook geen kosten?

  • Cecile Ladan

   Hallo Ilse,
   ja, je kunt dataroaming rustig aan laten staan. Je maakt alleen kosten wanneer je een pas aanschaft, maar dan weet je van tevoren dat je dit doet en voor welk bedrag. Daarnaast krijg je ook per sms een bevestiging van je aankoop. Buiten de pas om dus geen extra kosten.
   Groetjes, Cécile

   • Cecile Ladan

    Hallo Ilse,
    ja, je kunt dataroaming rustig aan laten staan. Je maakt alleen kosten wanneer je een pas aanschaft, maar dan weet je van tevoren dat je dit doet en voor welk bedrag. Daarnaast krijg je ook per sms een bevestiging van je aankoop. Buiten de pas om dus geen extra kosten.
    Groetjes, Cécile

 • Ilse

  Kan dataroaming aan staan in het buitenland? Als ik geen pas oid koop zijn er dan ook geen kosten?

  • Cecile Ladan

   Hallo Ilse,
   ja, je kunt dataroaming rustig aan laten staan. Je maakt alleen kosten wanneer je een pas aanschaft, maar dan weet je van tevoren dat je dit doet en voor welk bedrag. Daarnaast krijg je ook per sms een bevestiging van je aankoop. Buiten de pas om dus geen extra kosten.
   Groetjes, Cécile

 • Hanna

  Hoi! Ik ben momenteel in het buitenland en heb een altijd EU aan internet abonnement afgesloten. Alleen lukt het mij niet om 3G internet te gebruiken in het buitenland. Ook staat er op mijn persoonlijke app niet dat ik altijd EU internet (1GB) heb. Ik heb dataroaming nu aan staan maar altijd EU niet op mijn IPhone. Doe ik iets verkeerd?
  Groetjes,
  Hanna

 • Hanna

  Hoi! Ik ben momenteel in het buitenland en heb een altijd EU aan internet abonnement afgesloten. Alleen lukt het mij niet om 3G internet te gebruiken in het buitenland. Ook staat er op mijn persoonlijke app niet dat ik altijd EU internet (1GB) heb. Ik heb dataroaming nu aan staan maar altijd EU niet op mijn IPhone. Doe ik iets verkeerd?
  Groetjes,
  Hanna

  • Cecile Ladan

   Hi Hanna, wat vervelend dat het niet gaat zoals verwacht. Ik lees dat je dataroaming aan hebt staan en EU internet uit, dat is juist. Heb je überhaupt goede dekking waar je zit? En kun je wel sms-en en bellen? Het kan zijn dat er geen goed data netwerk beschikbaar is. Dan werkt het ook helaas niet. Wat je zou kunnen doen is je toestel een keer uit en weer aan zetten. Of op een andere plek waar meer bereik is nog eens proberen. Ik hoop dat het hiermee gaat werken en wens je nog een fijne tijd in het buitenland. Groetjes Cécile

 • Carola Muskens

  Hallo moet ik in het buitenland iets kiezen bv betalen per mb als ik van de 250 gratis
  mb uit het stel samen pakket gebruik wil maken.
  Met groeten Carola Muskens.

  • Cecile Ladan

   Hallo Carola, als je naar het buitenland gaat en je gebruikt altijd de Travel & Surf passen dan gebruik je eerst de 250 MB uit je Stel Samen & Stel Bij pakket. Als die op zijn, dan krijg je vanzelf een berichtje dat je geen actieve pas hebt. Je kunt dan vervolgens een Travel & Surf pas kiezen. Dus alleen zorgen dat dataroaming aan en EU internet uit staat in je handset dan moet het helemaal goed komen.
   Groetjes,
   Cécile

 • Carola Muskens

  Hallo moet ik in het buitenland iets kiezen bv betalen per mb als ik van de 250 gratis
  mb uit het stel samen pakket gebruik wil maken.
  Met groeten Carola Muskens.

  • Cecile Ladan

   Hallo Carola, als je naar het buitenland gaat en je gebruikt altijd de Travel & Surf passen dan gebruik je eerst de 250 MB uit je Stel Samen & Stel Bij pakket. Als die op zijn, dan krijg je vanzelf een berichtje dat je geen actieve pas hebt. Je kunt dan vervolgens een Travel & Surf pas kiezen. Dus alleen zorgen dat dataroaming aan en EU internet uit staat in je handset dan moet het helemaal goed komen.
   Groetjes,
   Cécile

 • Rinaldo

  Hallo ik heb ooit via de website data roaming in het buitenland uitgezet.. Waar kan ik dat weer aanzetten?

 • Rinaldo

  Hallo ik heb ooit via de website data roaming in het buitenland uitgezet.. Waar kan ik dat weer aanzetten?

 • Rinaldo

  Hallo ik heb ooit via de website data roaming in het buitenland uitgezet.. Waar kan ik dat weer aanzetten?

 • Mitchell vd Meulen

  kan ik zonder extra kosten 4g gebruiken in de EU?

 • Mitchell vd Meulen

  kan ik zonder extra kosten 4g gebruiken in de EU?

 • Mitchell vd Meulen

  kan ik zonder extra kosten 4g gebruiken in de EU?

 • Linda Wierenga

  Hallo Cecil, ik wil een travel en surf aanschaffen voor Denemarken. Nu heb ik in mijn vakantiewoning wel Wifi maar wil dus voor de rest ook bereikbaar blijven. Hoe voorkom ik dat in mijn huisje de bundel wordt gebruikt ipv de Wifi. Moet ik dataroaming in het huisje uitzetten of schakelt mijn telefoon automatisch over op wifi. Alvast bedankt voor je hulp

  • Martijn

   Hi Linda,

   Dit hangt af van de WiFi daar. Als je bij aankomst direct op de ‘normale’ manier kan inloggen (zonder tussenkomst van een site) op de wifi , dan zal je telefoon het wachtwoord onthouden. Elke keer als je dan weer aankomt en binnen bereik van de wifi bent zal je telefoon automatisch wifi altijd boven de mobiele data verbinding kiezen, mits wifi is ingeschakeld. Zo zul je nooit data uit je bundel gebruiken als je in het huisje bent.

   Mvg.
   Martijn

 • Dieter Kühne

  Hallo, ik heb een Stel samen Sim Only ’13 abonnement met 90 min bellen en onbeperkt 3G internet. Ik ben vrachtwagenchauffeur en als ik in België of Duitsland ben had ik nooit internet. Als ik “roaming aan” zet kan ik dan gewoon internetten zonder dat ik een travel en surf pas koop? m vr gr Dieter Kühne

  • Cecile Ladan

   Hallo Dieter,

   Als je data roaming aan zet kun je niet gewoon internetten zonder aanschaf van een Travel & Surf pas. Wanneer je data roaming aan hebt staan en je komt in het buitenland krijg je een sms met een link. Als je op deze link klikt kom je automatisch op de (gratis) pagina waar je kunt kiezen uit de verschillende passen of betalen per MB. (bij deze laatste is de prijs per MB iets hoger dan bij een pas.)
   Als je zeer regelmatig in Duitsland en Belgie komt, zou je kunnen overwegen om een buitenland bundel aan je abonnement toe te voegen. Je kunt dan kiezen voor Altijd EU Internet. Je hebt dan 1GB per maand tot je beschikking. Meer informatie over deze bundel kun je vinden op: https://www.t-mobile.nl/mobiel-abonnement/buitenland/altijd-eu-internet
   Groeten,
   Cécile

 • Tessa

  Goedemiddag, hoe werkt dit op zee? Vanaf aanstaande zaterdag maak ik een cruise van Hamburg naar Zeebrugge. Als ik een Travel & Surf Pas aanschaf, werkt deze dan ook op zee? Of kan ik internet dan beter uitzetten?

  Met vriendelijke groet,
  Tessa

  • Cecile Ladan

   Hallo Tessa,
   Ja, je kunt ook op zee een Travel & Surf pas aanschaffen. Omdat je in dit geval gebruik maakt van een maritieme dienst, liggen de kosten hiervoor wel hoger dan aan land. Voor informatie over de tarieven kun je op de volgende link klikken: https://www.t-mobile.nl/mobiel-abonnement/buitenland/travel-en-surf#ro3.
   Wat je ook kunt doen is op de boot dataroaming uit zetten en gebruik maken van wifi indien dat daar aanwezig is en wanneer je aan land gaat dataroaming weer aan en een pas voor zone 1 aanschaffen.
   Ik hoop dat dit helpt en wens je een hele fijne reis.
   Groet,
   Cécile

 • Tijmen

  Als ik in Belgie ben kan ik niet internetten op het Mobistar/Orange netwerk, omdat zij de EU-internet instellingen niet ondersteunen. Base en Proximus kan ik niet bereiken met mijn toestel (Sony Xperia Z5 Compact) om wat voor reden dan ook.

  Hoe krijg ik het toch voor elkaar om het Belgische 4G netwerk op te duiken?

  • Cecile Ladan

   Hi Tijmen, als ik je bericht zo lees krijg ik de indruk dat je internet instellingen niet helemaal goed staan. Dat kan ook de reden zijn dat je niet op de netwerken van Base en Proximus kunt.
   Belangrijk is dat je Mobiele gegeven en Roaming hebt aangevinkt in Mobiele netwerken op je telefoon. Daarnaast is het belangrijkdat je het juiste internet adres in je telefoon hebt staan. Hoe je dat kunt doen kun je lezen in onderstaand bericht op het Forum.
   https://forum.t-mobile.nl/toestelhulp-470/internet-instellen-op-toestel-android-marshmallow-261835/index1.html#post1285107
   Ik hoop dat dit helpt om om de duik te kunnen maken op het 4G network in België.
   Cécile
   Cécile

 • Anne

  Ik heb precies gedaan wat hier boven staat.. voor de samsung..
  Maar me internet werkt nog steeds niet..
  Hoe moet ik dat nu oplossen?

  • Pieter Mollema

   Hi anne, ik heb hetzelfde. Dataroaming aan mobiele gegevens aan. Maar zodra ik internet open krijg ik de melding je bent offline. Zou hier ook vanaf willen maar hoe