Media

Datavrije Muziek bij T-Mobile: Wat is het en hoe werkt het precies?

Geschreven door  | 

Op 11 oktober ontketenden we met T-Mobile een muzikale revolutie. Nieuwe en bestaande klanten van T-Mobile kunnen oneindig muziek streamen op het 4G-netwerk zonder dat het ten koste gaat van MB’s uit hun bundel. ‘Datavrije muziek‘ is een standaard onderdeel van alle Stel Samen & Stel Bij-abonnementen met een internetbundel van 6GB of hoger.

Voor ‘Datavrije Muziek’ hoef je niets extra te betalen en het is te gebruiken met muziek- en radiostreamingsdiensten die zijn aangesloten op het platform. We zijn bij de lancering begonnen met Spotify, Tidal, Deezer, Nederland.FM, Hits NL en Napster. Op dit moment zijn er al 19 streamingdiensten aangesloten en staan er 24 in behandeling. We staan open voor al jullie suggesties voor nog meer streamingsdiensten, groot of klein, zodat we deze in de toekomst hopelijk ook kunnen gaan toevoegen!

Besluit ACM

De ACM heeft op 23 december besloten dat T-Mobile volgens de Europese en de Nederlandse wet Datavrije Muziek niet mag aanbieden. Wij blijven vinden dat er géén sprake is van een overtreding, omdat zero rating volgens de Europese regels onder bepaalde voorwaarden wel is toegestaan. Wij zijn het dus niet eens met het besluit van de ACM en nemen deze zaak mee naar de rechter. Datavrije Muziek blijft tot het oordeel van de rechter beschikbaar. Lees onze officiële verklaring.

Wegnemen barrière

Met Datavrije Muziek willen we vooral afrekenen met een barrière die het gebruik van onbezorgd mobiel internet in de weg staat.

“Mobiel internet geeft je vrijheid. Toch ervaren veel klanten een beperking wanneer ze muziek willen streamen naar hun smartphone of tablet als ze onderweg zijn. Hun databundel is immers beperkt. Omdat we keuzevrijheid hoog in het vaandel hebben staan en weten dat muziek voor veel mensen heel waardevol is, hebben we besloten hier een oplossing voor te ontwikkelen. Wij willen dat onze klanten zelf kunnen bepalen wanneer en waar ze muziek luisteren. De introductie van deze nieuwe dienst is een belangrijke stap naar echte mobiele vrijheid”, zegt Martin Knauer, Algemeen (a.i) en Commercieel Directeur bij T-Mobile.

Meer streamen

Het gebruik van streaming muziek in Nederland groeit snel. Van alle dingen die je met je smartphone kan doen, staat muziek luisteren op nummer 1. Zo blijkt uit recent onderzoek van de branchevereniging van de entertainmentindustrie, de NVPI. Uit aanvullend onderzoek van T-Mobile blijkt ook dat bijna 40 procent van de mensen vaker muziek zou willen streamen op hun mobiel als ze buitenshuis zijn, als dat geen extra geld zou kosten.

T-Mobile is voor Datavrije Muziek een samenwerking aangegaan met de meest populaire muziekstreamingsdiensten in Nederland. T-Mobile heeft de ambitie om samen te werken met alle muziekstreamingdiensten, zowel nationaal als internationaal. Daarom nodigt het klanten uit suggesties te doen voor nieuwe muziekpartners via deze website. Streamingsdiensten kunnen ook zelf contact opnemen om onderdeel te worden van het nieuwe aanbod.

De muziekindustrie heeft het nieuwe initiatief van T-Mobile zeer enthousiast ontvangen en werkt nauw samen met T-Mobile bij het uitrollen van de Datavrije Muziek-dienst in Nederland.

Datavrije Muziek voor jou

Datavrije Muziek is standaard onderdeel van alle nieuwe en bestaande klanten met een Stel Samen & Stel Bij-abonnement met een internetbundel van 6 GB of hoger. Er zijn geen extra kosten aan verbonden en je hoeft geen stappen te ondernemen om dit te activeren.

Een overzicht van de meest gestelde vragen rond Datavrije Muziek:

 • Waarom heeft T-Mobile deze dienst gelanceerd?
  Heel veel van onze klanten willen een product waarmee ze zonder enige beperking muziek kunnen streamen binnen- en buitenshuis zonder dat ze hoeven nadenken of het wel in hun bundel past.
 • Wat is ‘Datavrije Muziek’?
  Datavrije Muziek is een T-Mobile platform waar muziekliefhebbers en legale muziekstreamingaanbieders elkaar kunnen vinden met als groot voordeel dat deze muziek zonder enige beperking via 3G/4G kan worden gestreamd en zonder dat dit data uit de bundel kost.
 • Welke klanten kunnen er gebruik maken van ‘Datavrije Muziek’?
  Alle klanten, zowel bestaande als nieuwe – zakelijk of particulier, met een Stel Samen & Stel Bij abonnement met een internetbundel van 6 GB of hoger. Ook met een Stel Samen & Stel Bij Tablet abonnement van 6 GB of hoger krijg je Datavrije Muziek.
 • Welke diensten vallen onder de dienst ‘Datavrije Muziek’?
  We zijn het platform gestart met diensten Spotify, Tidal, Deezer, Nederland.FM, Hits NL en Napster. Maar het Datavrij Muziek Platform staat open voor alle legale muziekstreamdiensten (audiodiensten). Wij brengen geen kosten in rekening bij de muziek streamingsdiensten. Bekijk alle aangesloten diensten op onze website.
 • Wat moeten deze diensten doen om ook datavrij beschikbaar te komen?
  Wij moeten technische afspraken maken waardoor wij de data als muziek (audiodienst) kunnen herkennen en deze dus zonder verbruik van MB’s kunnen doorgeven aan de klant. Daarnaast spreken we met elkaar af dat we elkaar op tijd informeren bij wijzigingen in de techniek zodat we niet ineens onterecht MB’s in rekening brengen bij onze klanten.Klanten kunnen op onze website aangeven welke muziekstreamingdiensten waaronder radiostations ze missen op onze lijst. Wij zullen hier op actie ondernemen. Maar ook aanbieders van muziekstreamingdiensten kunnen zich zelf actief bij ons aanmelden om zich aan te sluiten bij ons platform! Het blijft uiteindelijk de beslissing van de aanbieder, die wij op verzoek van ons klanten benaderen, om zich aan te sluiten ons platform of niet.  Deze muziekstreamingdiensten blijven wel beschikbaar via internet maar de MB gaan dan wel uit de bundel.
 • Betalen de partners om mee te mogen doen?
  Nee, die betalen helemaal niets. Zowel niet voor de aansluiting op ons platform of voor de hoeveelheid muziek die geluisterd wordt door onze klanten.
 • Wat als ik nu per ongeluk muziekstream van een dienst/ radiokanaal die nog niet op het platform is aangesloten?
  Dan gaat dit uit de 6GB of 20GB bundel. Wij proberen daarom op onze website zo transparant mogelijk te zijn over de aangesloten muziekzenders. Voor alle klanten met een bundel lager dan 6 GB gaat het gebruik van muziekstreamingdiensten sowieso uit de databundel.
 • Ik heb een 3GB databundel, wat kost overstappen?
  Momenteel komen de kosten bij 3GB (sim-only) op €22 per maand, terwijl een 6GB bundel €25 kost.
 • Is Datavrije Muziek ook geldig in het buitenland?
  Deze aanvullende dienst bieden we vooralsnog niet in het buitenland aan.
 • Kan ik Datavrije Muziek ook uitzetten?
  Ja, dat is mogelijk via My T-Mobile en via onze klantenservice. De klant behoudt dus keuze om het niet te kunnen gebruiken als hij dat niet zou willen.

Staat het antwoord op je vraag er niet bij? Check dan de speciale landingspagina van Datavrije Muziek voor een complete uitleg van het platform en aanvullende veelgestelde vragen. Uiteraard kun je ook op ons forum terecht voor meer informatie!

Dagelijks plaatsen we het laatste nieuws op tech-gebied. Heb jij tips of een aanvulling? Zet het in een reactie!

 • Jesper

  Vandaag al mb’s uit mijn bundel gegaan van het streamen met spotify bij mij. 6gb internet met stel samen en stel bij.

 • Gerrit

  Jammer laat ik nu 3000mb hebben en val lekker buiten de boot of ik moet de boel aan gaan passen naar 6000mb.lekker slim. dan maar niet genieten.

  • Arjen

   Ha Gerrit, je kan je abonnement maandelijks bijstellen, Je kan het dus een maand proberen en dan weer terug naar een andere bundel. In MyTMobile of via de App kan je precies zijn wat het prijsverschil is en je bundel aanpassen.

 • Martijn

  Top dat jullie dit doen. En ook bedankt voor de vlekkeloze implementatie. Ik stream Deezer en zie de mb’s netjes onder het kopje datavrije muziek verschijnen.

  • Arjen

   Leuk om te lezen dat je er blij mee bent! Als je nog suggesties hebt voor andere muziekaanbieders dan lees ik dat ook graag.

 • Nathalie

  Betekend dit dat applemusic hier nog niet bij zit?

  • Arjen

   Ha Nathalie, helaas is applemusic nog geen onderdeel van Datavrije Muziek. Maar bedankt voor je suggestie! We gaan ermee aan de slag.

 • cookiefreak

  Oprecht beroerd. Dit gaat volledig tegen de Nederlandse wetgeving netneutraliteit en is op principe een keurige helling naar makkelijk zorgen dat bepaalde diensten vertraagd worden t.o.v. anderen. ACM onderzoekt al heb ik begrepen, kan ik dit ook van mijn abbonement afgooien? Je zou toch denken dat er opnieuw over nagedacht zou worden na de tik op de vingers van de FCC in Amerika…

  • Arjen

   Ha cookiefreak, je kan in MyTMobile de optie “datavrije muziek” uitzetten. Daarmee gaat het streamen van de aangesloten muziekstreamingdiensten weer uit je bundel.

 • Nisrine

  Super van jullie dat jullie dit doen. Het zou echt super zijn als jullie FunX aan de lijst zouden kunnen toevoegen. Ik reis dagelijks 3u en luister dan graag naar deze radiozender tijdens het reizen.

  Alvast bedankt!

  • Sjef

   Bij de app Nederland.fm staan veel zenders in waaronder funx

 • Ivy

  Ik luister mijn muziek via Tubic en musicon maar hoop Dan ook dat het per heden niet meer van Mijn internet bundel afgaat 👍🏽

 • Johnie

  Jammer dat je ook niet zo iets hebt voor Prepaid klanten. T-Mobile zou ook zoiets voor Prepaid kunnen invoeren, desnoods in een lichtere vorm, dat je bv muziek kan luisteren van 128kpbs en alleen mensen die de 2GB bundel nemen a 15 euro per maand.

  Is T-Mobile ook van plan om zo iets voor Prepaid te doen? Geen behoefte eigenlijk aan een Sim Only Abbonement speciaal hiervoor aangezien ik Prepaid ook lekker simpel vind.

  • Arjen

   Ha Johnie, leuk om te lezen dat je enthousiast bent. Voor prepaid hebben we dit nog niet. Wellicht wel in de toekomst.

 • Johnie

  Bij de amerikaanse tak van T-mobile heb je namelijk als Prepaid ten alle tijd minimaal een 128kbps verbinding nadat je je bundel hebt verbruikt. Slechts een ideetje, ik denk dat best veel jongeren/scholieren dat zouden gebruiken!

  • Arjen

   Ha Johnie, goede suggestie! bedankt.

 • Duca

  Belachelijk dat je eerst je abbo moet aanpassen naar een veel te duur 6 gb abb om hier gebruik van te kunnen maken zou voor alle abb moeten gelden. Net als mb gebruik binnen Europa ook zo’n aanfluiting. Ben benieuwd hoe dat volgend jaar gaat als het verplicht gaat worden alle mb in Europa te gebruiken. Gaan dan ook alleen de abb van 6 gb hier van genieten en rest weer niet?? Net als nu maar 50mb en de rest duur bij betalen.

 • Fred

  Waneer krijg ik het dan?

  • Arjen

   Als je een stel samen stel bij abonnement hebt met 6 of 20gb kan je gebruik maken van datavrije muziek.

   • Fredtjuh

    Ik heb een 6 gb abonnement, en 10 dagen geleden aanvraag gedaan. Maar nog nx. Dus heb het weer geprobeer en hopelijk lukt het nu wel. Nog 3 dagen wachten.

    • Arjen

     Ha Fredtjuh, dat lijkt niet helemaal goed te gaan. Heb je wel een stelsamen-stelbij abonnement? Neem anders even contact op met de klantenservice.

     • Fredtjuh

      Ik heb nog wel geduld. En als het er vrijdag niet is,dan zal ik idd klanten service bellen. Bedankt voor je reactie 👍

 • Joris

  Top! Gister abbo verhoogt. Zoals ik t nu lees zit soundcloud er nog niet bij! Hier worden veel releases en live sets van festivals gedropt en dus leuk om naar te luisteren. Zou soundcloud dus zeker aanraden!

 • Daan

  Wanneer kunnen we Apple Music in de lijst met ondersteunde muziek diensten verwachten??

 • Kees van Tilburg

  Waar blijft soundcloud nou? Is echt de allerbeste, vreemd dat ie er niet bijzit.

 • Mario

  Ik mis free music tussen de streamdiensten

 • Femke Spruijt

  Hey
  Ik ben Femke ik heb gewoon een abbo met 6 gb maar weet en snap nie helemaal hoe heg werkt want zou graag spotify willen gebruiken maar ja het werkt nie helemaal kan iemand mij helpen???😅

  Alvast bedankt
  Gr Femke