Gezondheid

Johns Hopkins Universiteit: ‘Elektronisch patiëntendossier gemeengoed in 2020’

Geschreven door  | 

Uit recent onderzoek van de Johns Hopkins universiteit blijkt dat de vraag naar digitale zorgoplossingen blijft groeien. Echter, traditionele zorgverleners laten zich maar moeilijk verleiden om die aan te bieden.   

Sterker nog, stimulering vanuit de (Amerikaanse) overheid lijkt juist averechts te werken, volgens de universiteit. Zorginstellingen zouden precies genoeg doen om in aanmerking te komen voor een subsidie en geen stap extra zetten:

‘First, health information technology system vendors and providers may be making the minumum PHR (PGD, red.) functionalities available instead of adopting the higher-level capabilities that attract consumers to engage with these tools.’

In de Verenigde Staten stimuleert de overheid de ontwikkeling van e-health. Zorgaanbieders krijgen financiële steun om het EPD (elektronisch patiënten dossier) te omarmen. De wens is onder andere dat patiënten persoonlijke data kunnen toevoegen aan het EPD van de arts én dat ze deze kunnen inzien of downloaden. Dit moet resulteren in een PGD: persoonlijk gezondheidsdossier, een document van de patiënt zélf.

Maar de meeste zorgaanbieders zijn huiverig om technologie en data te delen: informatie over de patiënt blijft binnen de veilige muren van bijvoorbeeld de huisarts. Dit is jammer, want als andere specialisten ook toegang hebben tot de data, kunnen ze beter zorg op maat bieden.

Toch is de verwachting dat het PGD tegen 2020 door 75% van de Amerikaanse patiënten wordt gebruikt.

“It is not the consumer who is unwilling to use these tools, but the deployment and barriers they face that limits their adaption.”

Startups zien gat in de markt
De verwachting is dat huidige zorgaanbieders niet volledig meegaan in de vraag van consumenten naar e-health oplossingen. Het zijn vooral startups, maar ook retailers die in dit gat in de markt springen.


Meer.t-mobile.nl besteedt in een serie blogs aandacht aan het fenomeen e-health. Meer weten?
Lees ook deze blogs:

‘E-health: gezondheidszorg van de toekomst’
‘Knelpunt e-health: waarborg privacy’

Bovenstaand blog is een verslag van de presentatie ‘Kunnen zorg-apps consumenten verleiden?’, die Jan Jacobs (media- en adviesbedrijf SmartHealth) gaf tijdens beurs Zorg&ICT op 6 april jl. 

Lees ook de andere blogs over ons bezoek aan Zorg&ICT:
– De Zorg en ICT beurs over datalekken

 

 

Stèphan Kruger is marketeer bij T-Mobile Zakelijk. Naast marketing is hij veel bezig met productontwikkeling. Want een product is nooit af, er is altijd ruimte voor verbetering. Daarvoor probeert hij zoveel mogelijk vanuit het perspectief van klanten te denken. Bekijk de video: Stèphan Kruger stelt zich voor