Tech

Frans dorpje heeft ‘zonneweg’ die elektriciteit gaat opwekken

Geschreven door  | 

Om duurzame energie op te wekken, kunnen we al onze daken gaan beleggen met zonnepanelen. Maar zolang die nog duur zijn en kritiek ontvangen dat – wees eerlijk – ze er niet súpermooi uitzien, gaat dat niet zo makkelijk. In Frankrijk pakken ze het daarom wat anders aan: daar is een stuk wegdek omgetoverd tot ‘zonneweg’.

Een wegdeel van 1 kilometer lang  in een dorpje in de Franse regio Normandië is voorzien van zonnecellen. De weg is deze week officieel geopend en moet dus elektriciteit gaan opwekken. Volgens de makers is het geen probleem dat er auto’s overheen rijden.

De weg is echter wel iets minder effectief dan traditionele zonnepanelen. Op een dak liggen ze namelijk schuin, waardoor ze efficiënter energie opwekken.

In ontwikkeling

De technologie is overigens nog volop in ontwikkeling: de fabrikant wil de zonneweg over een aantal jaar een economisch rendabel maken. Tot die tijd kunnen consumenten zich misschien onderwerpen aan de dakpannen van Tesla. Elon Musk, de baas van de fabrikant van elektrische auto’s, wil met deze – iets mooiere – dakpannen de wereld gaan veroveren.

In Nederland hadden we overigens twee jaar geleden al een wereldprimeur met zonnepanelen in een wegdek. In Krommenie werd in 2014 een ‘zonnefietspad’ geopend. Dit pad wekt in een jaar tijd 9800 kWh op, te vergelijken met het jaarlijks verbruik van een paar huishoudens.

Dagelijks plaatsen we het laatste nieuws op tech-gebied. Heb jij tips of een aanvulling? Zet het in een reactie!