Blog

Help, mijn iCloud opslag is bijna vol

Geschreven door  | 

iCloud is een handige opslagdienst, maar soms wat ingewikkeld en snel vol. Wat is het nu precies? Hoeveel gebruikt het? Wat kost extra opslagruimte? En wat als ik geen reservekopie kan maken? Ik maak het graag duidelijk in mijn blog.

Soorten geheugen

Ik hoor vaak mensen om me heen zeggen dat hun telefoon geen ruimte meer heeft. Of die juist ondervinden dat hun iCloud-opslag bijna vol is. Dat zijn twee verschillende problemen: een volle iPhone of een volle iCloud. Ik leg het je uit:

Opslag op je iPhone vol

Toen je je iPhone kocht, kon je kiezen tussen verschillende geheugengroottes, bijvoorbeeld 16 GB. Dit is veel, maar kan door apps en foto’s toch vol raken.
Ga eens naar Instellingen > Algemeen > Opslag en iCloud-gebruik. Hier zie je onder Opslag hoeveel geheugen jouw iPhone heeft, en wat er beschikbaar is. Als je tikt op ‘Beheer opslag’, zie je welke apps veel geheugen in beslag nemen. Heb je al deze apps wel nodig? Tik op een onnodige app, en vervolgens op ‘Verwijder app’. Zo heb je er weer ruimte bij!

Nemen foto’s veel ruimte in beslag? De handige app Google Foto slaat online foto’s op, en verwijdert daarna de foto’s van je telefoongeheugen. Lees er meer over in Ruud’s blog over foto-opslagdiensten.

opslag-iphone

Opslag in je iCloud vol

iCloud is een online opslagdienst. Het gaat dan niet om je telefoongeheugen, maar om 5GB gratis online opslag: opslag in de cloud (Engels voor wolk, dus ‘in de lucht’). Dingen die in je iCloud staan, kun je dus zowel op je iPhone als op je iPad en ook online op www.icloud.com bekijken.
Je iCloud is handig voor bijvoorbeeld het opslaan van:

  • Whatsapp-backups
  • Notities
  • Contacten
  • Foto’s

Kijk waar je iCloud mee vol staat: ga naar Instellingen > iCloud > Opslag > Beheer opslag. Je ziet nu wat de boosdoeners zijn.

Een grote iCloud-geheugenvreter is bijvoorbeeld WhatsApp. Al je chats en foto’s (en optioneel video’s) worden regelmatig geback-upt. Wil je dit niet? Ga naar Instellingen > iCloud > iCloud Drive > vink WhatsApp uit.

Ook je iCloud fotobibliotheek kan veel iCloud-ruimte innemen. Je kunt kiezen voor een andere online foto-opslagdienst. Dan kun je Foto’s in je iCloud uitzetten in Instellingen > iCloud. Je kunt ook gemakkelijk en voor weinig euro’s iCloud-opslag bijkopen (zie hieronder).

iCloud-reservekopie

Ondanks veel vrije ruimte in je iCloud, kan het alsnog te weinig zijn voor een reservekopie. Je krijgt dan een van deze meldingen:

icloud reservekopie

not enough storage icloud

Ga naar Instellingen > iCloud > Opslag > Beheer opslag en kies welk op welk apparaat je deze melding krijgt. Na een minuutje laden zie je bij ‘Volgende reservekopie’ hoeveel opslag er nodig is voor een reservekopie.
Eronder zie je per app wat er nodig is voor de kopie. Vink uit wat voor jou niet nodig is, en maak vervolgens je kopie.

iCloud opslag bijkopen

Je hebt standaard 5GB gratis iCloud-opslag. Maar je kunt natuurlijk ook ruimte bijkopen. Ga naar Instellingen > iCloud > Opslag > Wijzig opslagabonnement om te kiezen uit de volgende opties:

50 GB: € 0,99 per maand
200 GB: € 2,99 per maand
1 TB: € 9,99 per maand

Je kunt dan direct van meer geheugen in de cloud gebruik maken.

Gebruik jij iCloud intensief? En welke app neemt het meeste geheugen in? Als je er vragen of tips over hebt, zet ze gerust hieronder. Ik beantwoord ze graag!

Bij T-Mobile werk ik hard aan dit Live Forward platform. Hierbij wil ik jou verder helpen, door toffe of handige artikelen te plaatsen. Ook zorg ik er graag voor dat mijn collega’s in contact komen met klanten, zodat T-Mobile steeds klant- en toekomstgerichter wordt! :-)

  • ChrisLaarman

    Drie aanvullingen:

    1) iCloud wordt vaak gebruikt als cloud-opslag van apps die beschikbaar zijn voor zowel OS X als iOS. Het is echter steeds minder de enige keus, met Dropbox als (naar mijn gevoel) goede tweede. Clouds van Google, Microsoft en anderen zijn uit steeds meer iOS apps rechtstreeks te benaderen.

    2) Voor back-up tellen apps niet mee. Daarvan wordt wellicht slechts een aantekening opgeslagen. Van bij Apple gekochte films, muziek en boeken weet ik dat niet uit mijn hoofd.

    3) Op zich niet verwarren: cloud-opslag (bestanden die je meteen wilt kunnen bewerken) en cloud-back-up (bestanden die je hopelijk niet nodig hebt). Daartussen kan een flink prijsverschil zitten. Bij iCloud lopen die functies dooreen.

  • ChrisLaarman

    Drie aanvullingen:

    1) iCloud wordt vaak gebruikt als cloud-opslag van apps die beschikbaar zijn voor zowel OS X als iOS. Het is echter steeds minder de enige keus, met Dropbox als (naar mijn gevoel) goede tweede. Clouds van Google, Microsoft en anderen zijn uit steeds meer iOS apps rechtstreeks te benaderen.

    2) Voor back-up tellen apps niet mee. Daarvan wordt wellicht slechts een aantekening opgeslagen. Van bij Apple gekochte films, muziek en boeken weet ik dat niet uit mijn hoofd.

    3) Op zich niet verwarren: cloud-opslag (bestanden die je meteen wilt kunnen bewerken) en cloud-back-up (bestanden die je hopelijk niet nodig hebt). Daartussen kan een flink prijsverschil zitten. Bij iCloud lopen die functies dooreen.

  • Simone Hordijk

    ik heb zojuist icloud opslag bijgekocht maar dan nog krijg ik het niet voor elkaar om een reservekopie van mijn whatsapp te maken. Ik krijg de volgende melding: Er is onvoldoende beschikbare opslagruimte op uw iphone voor het maken van een Icloud-reservekopie. Hoe kan dit ?

  • Simone Hordijk

    ik heb zojuist icloud opslag bijgekocht maar dan nog krijg ik het niet voor elkaar om een reservekopie van mijn whatsapp te maken. Ik krijg de volgende melding: Er is onvoldoende beschikbare opslagruimte op uw iphone voor het maken van een Icloud-reservekopie. Hoe kan dit ?

    • Renée

      Hi Simone, hoeveel is je totale iCloud opslag nu? Bij Instellingen > Opslag > Beheer opslag kun je zien hoeveel Whatsapp gebruikt. Is dit meer dan je totale opslag?
      Zet anders even je toestel uit en aan om de meest actuele data te zien. Laat me even weten of het is gelukt!
      Renée

      • Simone Hordijk

        iCloud totale opslag: 50,0 GB en beschikbaar 47,1GB
        Opslag iPhone staat nu in gebruik: 11,6 en beschikbaar 63,7 MB
        uurtje geleden stond mijn iphone opslag in gebruik nog op 10 GB

        • TeamTechSupport

          Hoi Simone,
          Heb je momenteel de nieuwste versie van Whatsapp gedownload?
          Deze geeft wat problemen met je geheugen.

          Het lijkt dat de boosdoener bij Spotlight ligt, deze kun je voor Whatsapp uitschakelen via Instellingen > Algemeen > Zoek met Spotlight
          en hier Whatsapp uit te zetten.

          Ik hoop dat je hiermee wat geholpen bent.

        • leroy98ecker

          Hè Simone,

          Als het probleem met het uitzetten van Spotlight niet verholpen wordt, dan kun je het volgende doen.

          Er zijn twee opties. Eentje met een volledige reset de andere zonder reset.

          Volledige reset:
          1. Maak in iTunes een reservekopie van je iPhone. Let op dat je het het vinkje ‘iPhone-reservekopieën coderen’ aanvinkt. Anders ben je data als bewaarde wachtwoorden, Wi-Fi-instellingen, bezochte websites en gegevens van Gezondheid kwijt.
          2. Ga naar instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Wis alle inhoud en instellingen.
          3. Zet de reservekopie weer terug met iTunes.

          WhatsApp verwijderen en opnieuw installeren:
          1. Maak voor de zekerheid in iTunes een reservekopie van je iPhone. Let op dat je het het vinkje ‘iPhone-reservekopieën coderen’ aanvinkt. Anders ben je data als bewaarde wachtwoorden, Wi-Fi-instellingen, bezochte websites en gegevens van Gezondheid kwijt.

          2. Verwijder grote bestanden als foto’s, video’s en apps. Je kunt foto’s en video’s handmatig importeren naar je PC als je dat wilt. 😉 Grootte van de bestanden kun je zien onder instellingen > Algemeen > Opslag en iCloud-gebruik > Opslag > Beheer opslag.

          3. Nadat je genoeg verwijderd hebt, kun je een reservekopie maken van je WhatsApp berichten.

          4. Als de reservekopie van je berichten geüpload is naar iCloud, kun je WhatsApp verwijderen.

          4. Installeer WhatsApp opnieuw vanuit de AppStore.

          5. Volg de stappen binnen WhatsApp en zet de reservekopie terug.

          Ikzelf heb de tweede manier gedaan. Ik had 0,0 KB vrij als geheugen. Ik had eerst 1,7 GB verwijderd van mijn iPhone en met Windows Verkenner alle foto’s en video’s geïmporteerd. Vervolgens heb ik een reservekopie van mijn WhatsApp berichten gemaakt. Daarna WhatsApp verwijderd. Vrije opslagcapaciteit van de iPhone ging van 1,7 GB naar 5,3 GB. Vervolgens alle verwijderde apps geïnstalleerd en mijn reservekopie van WhatsApp teruggezet en ik had weer 3,4 GB vrij. Uiteraard heb ik Zoek met Spotlight direct uitgezet.

          Laat maar weten of het gelukt is! 🙂

          Groetjes,
          Leroy

          • Simone Hordijk

            Leroy, deze optie lijkt te helpen. het was uiteindelijk ook nog maar de enige optie. Ik kon niets meer omdat ik nog maar 0 mb opslag had. Ik heb inmiddels 8,8 GB in gebruik en 2,8 GB beschikbaar. dus dat is een stuk beter.
            Wat ik vreemd vind is dat ik met mijn 16gb toestel 8,8 in gebruik heb en dat er dan nog maar 2,8 gb beschikbaar is. Ik heb hier over gebeld met TMobile en het verschil zit hem blijkbaar in het systeem wat de iPhone gebruikt. Dat zou rond de 5GB zijn ? Dat vind ik behoorlijk veel….

            Maar wat ik ook vreemd vind is dat er dus 8,8 gb in gebruik is. Wanneer ik naar beheer opslag ga en ik tel daar alle MB’s op van de apps die in gebruik zijn kom ik echter maar op 4,35 GB dus ik mis toch ergens nog 4,45 GB… blijft toch een beetje vreemd? Enig idee hoe dit zit?

  • Simone Hordijk

    ik heb zojuist icloud opslag bijgekocht maar dan nog krijg ik het niet voor elkaar om een reservekopie van mijn whatsapp te maken. Ik krijg de volgende melding: Er is onvoldoende beschikbare opslagruimte op uw iphone voor het maken van een Icloud-reservekopie. Hoe kan dit ?

    • Renée

      Hi Simone, hoeveel is je totale iCloud opslag nu? Bij Instellingen > Opslag > Beheer opslag kun je zien hoeveel Whatsapp gebruikt. Is dit meer dan je totale opslag?
      Zet anders even je toestel uit en aan om de meest actuele data te zien. Laat me even weten of het is gelukt!
      Renée

      • Simone Hordijk

        iCloud totale opslag: 50,0 GB en beschikbaar 47,1GB
        Opslag iPhone staat nu in gebruik: 11,6 en beschikbaar 63,7 MB
        uurtje geleden stond mijn iphone opslag in gebruik nog op 10 GB

        • leroy98ecker

          Hè Simone,

          Als het probleem met het uitzetten van Spotlight niet verholpen wordt, dan kun je het volgende doen.

          Er zijn twee opties. Eentje met een volledige reset de andere zonder reset.

          Volledige reset:
          1. Maak in iTunes een reservekopie van je iPhone. Let op dat je het het vinkje ‘iPhone-reservekopieën coderen’ aanvinkt. Anders ben je data als bewaarde wachtwoorden, Wi-Fi-instellingen, bezochte websites en gegevens van Gezondheid kwijt.
          2. Ga naar instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Wis alle inhoud en instellingen.
          3. Zet de reservekopie weer terug met iTunes.

          WhatsApp verwijderen en opnieuw installeren:
          1. Maak voor de zekerheid in iTunes een reservekopie van je iPhone. Let op dat je het het vinkje ‘iPhone-reservekopieën coderen’ aanvinkt. Anders ben je data als bewaarde wachtwoorden, Wi-Fi-instellingen, bezochte websites en gegevens van Gezondheid kwijt.

          2. Verwijder grote bestanden als foto’s, video’s en apps. Je kunt foto’s en video’s handmatig importeren naar je PC als je dat wilt. 😉 Grootte van de bestanden kun je zien onder instellingen > Algemeen > Opslag en iCloud-gebruik > Opslag > Beheer opslag.

          3. Nadat je genoeg verwijderd hebt, kun je een reservekopie maken van je WhatsApp berichten.

          4. Als de reservekopie van je berichten geüpload is naar iCloud, kun je WhatsApp verwijderen.

          4. Installeer WhatsApp opnieuw vanuit de AppStore.

          5. Volg de stappen binnen WhatsApp en zet de reservekopie terug.

          Ikzelf heb de tweede manier gedaan. Ik had 0,0 KB vrij als geheugen. Ik had eerst 1,7 GB verwijderd van mijn iPhone en met Windows Verkenner alle foto’s en video’s geïmporteerd. Vervolgens heb ik een reservekopie van mijn WhatsApp berichten gemaakt. Daarna WhatsApp verwijderd. Vrije opslagcapaciteit van de iPhone ging van 1,7 GB naar 5,3 GB. Vervolgens alle verwijderde apps geïnstalleerd en mijn reservekopie van WhatsApp teruggezet en ik had weer 3,4 GB vrij. Uiteraard heb ik Zoek met Spotlight direct uitgezet.

          Laat maar weten of het gelukt is! 🙂

          Groetjes,
          Leroy

  • Josan

    Ik heb ook heel vaak die melding maar maar ik wil wel meer opslag kopen alleen ik heb geen abbonoment! Heb hem los gekocht. Wat kan ik nu doen?