Media

Onderzoek: Facebook voor veel mensen belangrijkste nieuwsbron

Geschreven door  | 

Sla jij tegenwoordig nog de krant open? Waarschijnlijk niet. Uit onderzoek van Reuters blijkt dat meer dan de helft van alle internetgebruikers het belangrijkste nieuws via Twitter en Facebook leest.

Het onderzoek werd uitgevoerd in 26 landen, verspreid over Azië, Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Uitgevers zijn natuurlijk minder blij met deze ontwikkeling. Het kost hen meer moeite om vandaag de dag lezers aan zich te binden. Vooral Facebook doet het goed op het gebied van nieuws. Uit het onderzoek blijkt dat 44 procent van de ondervraagden de dienst als eerste nieuwsbron gebruikt, gevolgd door YouTube met 19 procent en Twitter met 10 procent.

Ook in Nederland wordt het laatste nieuws veelal online gelezen. Facebook wordt door 36 procent van zijn gebruikers als eerste nieuwsbron gezien. Opvallend is dat WhatsApp op de tweede plaats staat met 14 procent. Daarna komen YouTube en Twitter. Toch hoeven we de televisie nog niet de deur uit te doen. Het medium bereikt wekelijks nog steeds 76 procent van onze landgenoten.

Bij jongeren (18 tot 24 jaar) ligt dat anders. Zij hechten meer waarde aan social media dan aan televisie als het gaat om nieuws. 28 procent van de ondervraagden in deze groep leest het nieuws via Facebook en Twitter en 24 procent kijkt nog steeds naar het journaal.

twitter_happening-100251298-primary.idge

Het zal je misschien niet verbazen dat meer dan de helft van alle internetgebruikers vooral hun smartphone gebruikt om het nieuws bij te houden. In landen als Zweden, Korea en Zwitserland wordt de smartphone het meest gebruikt om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. 36 procent van deze gebruikers heeft het liefst dat het nieuws geselecteerd wordt door algoritmen, terwijl 30 procent het vertrouwen houdt in de journalist.

Dagelijks plaatsen we het laatste nieuws op tech-gebied. Heb jij tips of een aanvulling? Zet het in een reactie!

 • Magma

  Kan er een smartphone.workshop komen speciaal gericht op veilig facebook gebruik? Waar de aanwezige deelnemers met workshop.trainers voor 1 avondje kleine groepjes leren zijn die tijdelijk oefen.info leren delen en ook leren die info qua openbaarheid af te schermen? Ik zou bv wel enkel paar games met anderen willen kunnen, maar durf helemaal niet te reageren op uitnodigingen van onbekenden en doe nu tijdlijn als ‘alleen ik’ en af en toe openbare algemene reacties op nieuwtjes ed. Graag evt uw antwoord nog zoals altijd via mail of in berichten.app.

  • Viola Rijnsdorp

   Hi Magna,
   Bedankt voor je bericht! Goede vragen zijn dit inderdaad en verstandig dat je voorzichtig met Facebook om gaat. We hebben in de smartphone workshops ook Facebook als onderwerp toegevoegd en we kunnen je alles leren over hoe je veilig met je telefoon om kunt gaan. Het lesmateriaal is namelijk zo gemaakt, dat je zelf kunt bepalen waar je over wilt leren.
   Op dit moment geven we op 12 plekken in Nederland workshops, hier vind je alle info: http://www.t-mobilehelpt.nl/smartphone-workshop.
   Hopelijk zit er iets bij je in de buurt?
   Groetjes, Viola