Blog

HELP! Te veel icoontjes op mijn android startscherm

Geschreven door  | 

Eén van de unieke functies van Android-toestellen is dat je zelf kunt bepalen welke icoontjes op het startscherm staan. Deze snelkoppelingen maken het mogelijk snel je favoriete apps of functies te benaderen, want soms worden het er erg veel…

Oorzaak

Een overbevolkt startscherm is buitengewoon onoverzichtelijk, vooral als daar apps of games bij staan die je slechts sporadisch gebruikt. Een standaard-instelling van de Play Store is de schuldige hiervan, die zorgt er namelijk voor dat bij elke nieuwe geïnstalleerde app ook een icoontje wordt aangemaakt. Hierdoor zal het startscherm snel vol raken met als resultaat: geen overzicht meer.

Gelukkig is er een relatief eenvoudige oplossing voor dit probleem om dit te veranderen en zo meer rust en ruimte te creëren. De onderstaande stappen loodsen je door dit proces.

  1. Open de Play Store
  2. Schuif het menu aan de linkerzijkant open
  3. Kies voor instellingen
  4. Vink de optie Pictogram toevoegen aan startscherm uit

Op deze manier zullen er standaard geen icoontjes meer aangemaakt worden als er een nieuwe app wordt geïnstalleerd. In de onderstaande video worden de handelingen stap voor stap doorlopen.

Handmatig snelkoppelingen toevoegen

Wil je toch een bepaalde veelgebruikte, of handige app toevoegen aan het startscherm, dan kan dat natuurlijk nog steeds. Open de appdrawer, de plaats waar alle apps en games bij elkaar staan (vaak aangegeven met zes puntjes) en selecteer de juiste app. Hou deze ingedrukt totdat er een trilsignaal komt, de app kan vervolgens naar het gewenste startscherm gesleept worden. Het toevoegen van een widget kan gedaan worden door het homescreen even ingedrukt te houden en vervolgens de keuze ‘widgets’ te maken. Op deze manier hou je orde en overzicht op je homescreen.

Tot zover mijn tip. Welke apps mogen op jouw startscherm blijven staan?

Als Android-enthousiasteling ooit met Androidworld begonnen, nu fulltime Android-man, Nexus-fan en Redbull-drinker. Vooral interesse in apps, gadgets en alles online vanuit het mooie zuiden des lands.