Netwerk

Test de snelheid van ons 4G-netwerk

Geschreven door  | 

Wij verbeteren continu ons netwerk en dat gebeurt op basis van jóuw snelheidsmetingen! We vroegen Dejan Radosavljevik, netwerk-expert bij T-Mobile over de achtergronden van deze snelheidsmetingen.

Wat zijn die snelheidsmetingen nou eigenlijk?

“Via onze dekkingskaart kan je inzoomen op een locatie. Er verschijnen dan ‘zeshoeken’ dat een snelheidsmeting laat zien. Deze zeshoeken zijn ongeveer 200 meter breed en 200 meter hoog. Als je een rechthoek ziet, betekent dat ons 4G-netwerk op die locatie getest is door één of meerdere klanten. Je ziet aan de linkerkant vervolgens hoeveel tests er zijn uitgevoerd, en wat de gemiddelde- en maximale snelheid van ons 4G-netwerk toen was. Die metingen kunnen zowel binnen als buiten zijn gedaan.”

4g-meting-afbeelding-2

Hoe wordt de snelheid van jullie 4G-netwerk gemeten?

“Alle metingen die je in de dekkingskaart ziet worden gedaan met de Ookla Speedtest.net app. Klanten van alle mobiele providers kunnen deze app downloaden op hun toestel. Met die app kun je de snelheid van jouw mobiele netwerk meten op bepaalde een locatie. Bijvoorbeeld bij jou thuis. Doordat onze klanten speedtests uitvoeren, maakt dit het voor ons mogelijk om de metingen van onze klanten te weergeven op de dekkingskaart. Natuurlijk gebeurt dit helemaal anoniem.”

Wat gebeurt er met mijn snelheidsmeting?

“T-Mobile neemt alle metingen die zijn gedaan met de Ookla’s Speedtest app af om de gemiddelde en maximumsnelheid te berekenen. Deze analyses gebruiken we om te beoordelen of de klantervaring van ons netwerk net zo goed is als wij verwachten. Daarnaast kunnen we deze analyses gebruiken om te bepalen op welke plaatsen wij ons netwerk kunnen verbeteren.”

Wat zeggen deze getallen precies?

“De snelheidsmeting is een momentopname, die door verschillende factoren wordt beïnvloed. Je kunt hier dus geen rechten aan ontlenen. Hoe groter het aantal metingen, des te beter kunnen we de verwachte snelheid op jouw locatie bepalen. Bij een klein aantal metingen geeft het natuurlijk wel een indicatie.”

“In opdracht van T-Mobile heeft DIKW een onafhankelijke analyse van Ookla’s speedtest.net metingen gedaan. Dit is uitgevoerd van oktober 2014 tot september 2015. Hieruit bleek dat het 4G-netwerk van T-Mobile sneller is dan het netwerk van andere providers. Daar zijn wij dan ook enorm trots op!” Bekijk zelf het rapport (pdf)

Zelf eens testen?

Je kunt zelf ook snelheidstests uitvoeren. Dit kun je o.a. doen via de Ookla’s Speedtest.net app voor Android of iOS.

Als je zelf wilt testen, is het goed om te weten dat:

 • Alleen de metingen van het 4G-netwerk via de Ookla Speedtest.net app te zien zijn in de dekkingskaart.
 • Je test niet direct zichtbaar is in de dekkingskaart. Dit duurt meestal enkele dagen. Op dit moment kan het wegens een storing zelfs iets langer duren dan dat.
 • Het doen van speedtests data kost uit je internetbundel. Dit is afhankelijk van de snelheid. Hoe hoger de snelheid, hoe meer MB’s de test verbruikt, denk aan 50 MB tot bijna 200 MB.
 • De gegevens anoniem worden verwerkt, we zien niet wie de test heeft gedaan.
 • Als een GPS locatie niet kan worden herkend of wanneer een test een extreem hoog is of voor 4G technisch onmogelijk resultaat toont, wij deze gegevens uit de data filteren. Dan is er iets mis gegaan. Alle andere metingen die wij van Ookla Speedtest.net krijgen, tonen wij in onze dekkingskaart.
 • Het kan zijn dat je snelheidstest niet precies op jouw locatie wordt weergegeven, dit kan komen door de nauwkeurigheid van je GPS locatie.

Hoe meet ik de snelheid van het netwerk?

 1. Installeer de Ookla app voor Android of iOS.
 2. Zorg dat je verbonden bent met het 4G-netwerk van T-Mobile en dus niet op wifi zit.
 3. Start de test via de Ookla Speedtest.net app.
 4. Je ziet direct hoe snel het 4G-netwerk op jouw locatie is.

Wat zijn jouw resultaten uit de Speedtest? En wil je meer lezen over de speedtest, check dan dit artikel van Dejan op Linkedin over 4G snelheden in Nederland.

We schrijven over alles wat ons bezig houdt bij T-Mobile en ons mobiele netwerk.

 • Xandrios

  Gaan jullie ook roaming speedtests opnemen op de kaart? Ik maak veel gebruik van jullie Europa data bundels en het zou erg interessant zijn om ook in het buitenland deze resultaten te zien. In dat geval, bij voorkeur, inclusief de telco waar op geroamed wordt – in sommige landen zijn er namelijk meerdere telco’s mogelijk. Ookla heeft vast de mogelijkheid om deze roaming speedtest resultaten ook te verzamelen 🙂

  • Dennis Ameling

   Hmm, zou technisch mogelijk moeten zijn. Als je een Speedtest in het buitenland doet gaat alle data namelijk over het T-Mobile netwerk (op Speedtest.net zie je ook T-Mobile Netherlands als provider en Nederlands IP adres). Gecombineerd met de GPS gegevens van Ookla moet dat zeker mogelijk zijn lijkt me!

 • Kost het niet superveel data om een speedtest uit te voeren?

  • Renée

   Hallo Ensar,
   Het is goed dat je je hier bewust van bent!
   Het kost inderdaad data om de test uit te voeren. In een korte tijd wordt getest hoeveel data jouw telefoon over het netwerk aan kan: downloaden én uploaden worden op de proef gesteld. Hoe hoger de snelheid, hoe meer MB’s de test verbruikt, denk aan 50 MB tot bijna 200 MB. Veel testjes doen kan er dus voor zorgen dat je sneller door je databundel heen bent.
   Renée

   • Ik heb volop speedtests gedraaid in Zutphen, afgelopen november. Toen kreeg ik 4GB extra data. Ik heb in het centrum een downloadsnelheid van 141 Mbps gemeten. Best wel snel.

 • Ruigrok

  Helaas, een aantal van mijn speedtests verschijnen maar niet op de kaart. En ik heb ze al 2 a 3 maanden geleden gedaan – geen wifi aan etc.

  • Bart Rietveld

   Hi! Als het goed is zou het nu weer moeten werken. Ervaar je nog steeds problemen?

 • JustMe

  En hoe voeg je de testen toe aan de kaart?
  Ik heb er afgelopen dagen wel een paar gedaan en ze zijn nogal verschillend

  • Bart Rietveld

   Hi! Je kunt zelf testen via Ookla. De testen worden automatisch elke dag geupdate en dus bijgewerkt in de dekkingskaart. Je hoeft hier niets voor te doen. Zie je jouw speedtests ook al terug?

   • JustMe

    Nee die zie ik nog niet terug, vandaar

    En bedankt voor je antwoord.

    • Bart Rietveld

     Dat is vreemd. Waar heb je deze speedtest gedaan? Hopelijk kunnen we onderzoeken waar het misgaat.

     • JustMe

      Mijn woonplaats ga ik hier op zo’n forum dan weer niet plaatsen.
      Maar toch bedankt 🙂

     • Bart Rietveld

      Ah okee, kan ik me wel iets bij voorstellen. Als je wilt dat ik er even naar laat kijken. stuur me dan even een berichtje via Twitter of Facebook, geloof dat mijn accounts wel gekoppeld zijn zo.

 • Dave van de Laar

  Hallo T-mobile, Ik heb sinds kort een Huawei Mobile Wifi dus mobile internet via een laptop en mijn vraag is of dat mijn datasnelheid ook mee wordt geteld bij jullie op de kaart als ik via Ookla website een speedtest doe.

  Of werkt dit alleen via de telefoon.

  Met vriendelijke Groet,

  Dave C.M.P.H. van de Laar.