Blog

WhatsApp Web: 5 dingen die je moet weten over WhatsAppen op de PC

Geschreven door  | 

Met de introductie van WhatsApp Web kwam de messenger met een veelgevraagde functie, het versturen van berichten via een PC en bepaalde tablets. Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen, zo werkt het niet met een iPhone. Ik heb 5 handige tips verzameld over hoe WhatsApp te gebruiken en in te zetten.

1. Helaas, geen iPhone

Ik stipte het net al even aan, maar één van de grote mankementen op dit moment is het feit dat WhatsApp Web alleen gebruikt kan worden met Android, Windows Phone en BlackBerry. Dat wil dus zeggen: heb je een iPhone, dan kun je deze niet verbinden met je PC en geen berichten via de desktop sturen. WhatsApp geeft hierbij aan dat dit te maken heeft met beperkingen die opgelegd worden door Apple. Hierdoor zou het technisch niet mogelijk zijn om iPhone te ondersteunen en de vraag is of dit ooit zal komen. Wel gaan er geruchten dat de mogelijkheid er zou komen, maar dan via een alternatieve methode met Facebook-inlog. Nu klinkt dit niet zo vreemd, Facebook is tegenwoordig eigenaar van WhatsApp. Een kleine test wijst uit dat WhatsApp Web ook niet werkt op de iPad, ook al is de Chrome-browser daar wel geïnstalleerd. Voor iPhone-gebruikers is er nu maar één oplossing: WhatsAppen op de smartphone!

 2. Versturen van foto’s en video’s

Het versturen van een foto of video via WhatsApp is een veelgebruikte functie en ik was dan ook blij om te zien dat deze mogelijkheid er ook is via de PC. Er kunnen niet alleen opgeslagen bestanden verzonden worden, ook de webcam kan gebruikt worden om foto’s of video’s te maken om deze vervolgens te verzenden naar de betreffende contactpersoon. Verstuur je een foto via de PC, dan zal deze ook praktisch direct zichtbaar zijn in het WhatsApp-gesprek op de smartphone, bestanden worden dus gesynchroniseerd waardoor er een soort van extra back-up is, handig!

3. Alleen via Chrome

Er zijn vele browsers beschikbaar, zo kennen we op Windows meegeleverde Internet Explorer, Safari voor Mac, Firefox als populair alternatief, maar WhatsApp Web werkt vooralsnog alleen met Google Chrome op de desktop. WhatsApp heeft echter wel al aangegeven dat dit in de toekomst uitgebreid zal worden naar meerdere browser, welke dit zijn en wanneer dit zal gebeuren is niet helemaal duidelijk. Chrome is een veel gebruikte browser op de desktop en de synchronisatie met Android is erg handig omdat deze standaard geïnstalleerd staat, maar veel keuzevrijheid is er momenteel niet om WhatsApp Web te gebruiken. WhatsAppWebscreenshot6

4. Altijd smartphone in de buurt

Om gebruik te maken van WhatsApp Web dient er in de app gekozen te worden voor ‘WhatsApp Web’ via het menu, waarna de camera zal openen. Hiermee moet de QR-code gescand worden die op web.whatsapp.com te vinden is, waarna de telefoon als het ware geautoriseerd wordt. Uit veiligheidsoverwegingen heeft WhatsApp het zo ingesteld, dat de smartphone in de buurt moet zijn en een actieve internetverbinding moet hebben, anders werkt het simpelweg niet. Ben je bijvoorbeeld je smartphone thuis vergeten, dan zul je niet kunnen WhatsAppen op het werk, ook niet via de PC.

WhatsAppWebQR

5. Beperkte ondersteuning voor tablets

Alhoewel WhatsApp het niet officieel aangekondigd heeft, ontdekten we dat WhatsApp Web beperkt gebruikt kan worden op tablets. Dit geldt niet voor de iPad en ook kleinere tablets (7 inch) werken vaker niet omdat de QRcode niet volledig in beeld komt. Beschikbaarheid is afhankelijk van het type tablet, dus een eigen test werkt het beste. Onderstaande stappen laten zien hoe dit in zijn werk gaat.

  1. Open web.whatsapp.com in de Chrome-browser (andere browsers werken niet)
  2. Klik vervolgens op menu en ‘desktopversie opvragen’ (op tablet)
  3. Open WhatsApp op je smartphone en kies via menu voor WhatsApp Web
  4. Scan de QRcode op de tablet en je kunt WhatsAppen op een tablet, handig!

WhatsApp Web is een handige toevoeging met beperkingen, maar er zijn vele andere messsengers die de optie al aanbieden op alle platformen. Hierbij is onder andere te denken aan Telegram (Android & iOS) en Hangouts (Android & iOS). Welke messenger heeft jouw voorkeur en vooral: waarom?

Als Android-enthousiasteling ooit met Androidworld begonnen, nu fulltime Android-man, Nexus-fan en Redbull-drinker. Vooral interesse in apps, gadgets en alles online vanuit het mooie zuiden des lands.