Blog

15 tips om zuinig met je MB’s om te gaan

Geschreven door  | 

In dit blog deel ik met jou mijn handigste tips om zuinig om te gaan met je MB’s, zodat je internetbundel niet als los zand door je vingers glijdt. Zo kun je maximaal genieten van je data.

Als Senior Marketing Manager bij T-Mobile merk ik vaak dat klanten vragen hebben over hun dataverbruik. Veel mensen weten niet dat je met een paar handige trucjes veel data en dus MB’s kunt besparen. Lees daarom mijn 15 tips om zuinig om te gaan met je MB’s:

Social media-instellingen

 1. Whatsapp: Zorg ervoor dat je instelt dat foto’s en video’s niet automatisch worden gedownload.
  Ga op je iPhone in Whatsapp naar instellingen > Chats en gesprekken> Media autom. downloaden > Zet elk type op Wi-Fi.
  Op je Android ga je in Whatsapp naar instellingen > Chats en gesprekken > Media autom. downloaden > Bij gebruik mobiel netwerk > vink alles uit.
 2. Facebook: Zet het automatisch afspelen van filmpjes uit.
  Ga op Android naar de Facebook-app, vervolgens naar het menu > video’s automatisch afspelen. Selecteer ‘Alleen wifi’.
  Op je iPhone ga je naar de Facebook-app > tik op de drie horizontale strepen > Instellingen > Accountinstellingen > Video’s en foto’s > Automatisch afspelen > kies voor Alleen bij Wi-Fi-verbindingen
 3. Instagram: Gebruik minder data. Ga in de app naar je profiel > Opties > Mobiel dataverbruik. Kies dan voor Minder data gebruiken.
 4. Twitter: Zet het automatisch afspelen van filmpjes uit. Ga in de Twitter-app naar je profiel > Instellingen > Video autoplay > kies Gebruik alleen wifi

Video en muziek-instellingen

 1. Wees voorzichtig met het bekijken en versturen van video’s. Ook met downloaden van muziek en het luisteren naar streaming muziek (via bijvoorbeeld een internetradiostation) verbruik je erg veel data, net als bij het downloaden en versturen van foto’s in hoge kwaliteit.
 2. Gebruik je een muziek-app? Zorg er voor dat je je favoriete muziek in Nederland al hebt gedownload naar je mobiel. Ga in de Deezer-app naar je playlist en zet het schuifje ‘Download’ aan. Ook in Spotify kun je je muziek offline beschikbaar maken.

Mail-instellingen

 1. Zorg dat je mail niet automatisch opgehaald wordt.
  Ga op je iPhone naar Instellingen > Mail, Contacten, Agenda > Nieuwe gegevens > Selecteer bij ‘Fetch’ handmatig.
  Ga op je Android naar je mail-app > accounts beheren > selecteer het account > Synchronisatie instellingen > e-mail synchroniseren uitzetten.
 2. Zorg op je iPhone dat afbeeldingen in je mails niet automatisch worden geladen. Ga naar Instellingen > Mail, Contacten, Agenda > zet Laad afbeeldingen uit.

Navigatie-instellingen

 1. Navigeer in Google Maps zonder data te gebruiken. Sla je kaart offline op! Zoek de stad waar je de kaart van wil opslaan. Ga dan naar je Instelllingen > Mijn plaatsen > Offline kaarten en sla ze op. Binnenkort is het zelfs mogelijk om de navigatie-app volledig offline te gebruiken.
  Ook handig is de offline kaarten-app Maps.me (voor Android en iPhone).
 2. Ook in de app Tripadvisor kun je thuis alvast kaarten, inclusief restaurantjes en cafés, op je telefoon downloaden. Ga in de app naar de stad die je gaat bezoeken. Als je ingelogd bent, kun je rechtsboven de handige kaart downloaden.

Telefoon-instellingen

 1. Sluit apps af na gebruik.
  Doe dit op je iPhone door twee keer snel achterelkaar op de homeknop te drukken en de schermen omhoog te vegen.
  Op je Android houdt je de homeknop ingedrukt. Vervolgens swipe je de apps weg om ze af te sluiten.
 2. Kijk sowieso welke apps worden ververst op de achtergrond.
  Ga op je iPhone naar Instellingen en loop je apps eens langs. Vaak staat bij een app de optie ‘Ververs apps op achtergrond’ aan.
  Op je Android ga je naar Instellingen > Accounts. Hier kun je per account synchroniseren voor elk onderdeel uitzetten.
 3. Zorg dat automatische updates (het checken van bijvoorbeeld nieuwe app-versies) uit staat.
  In je iPhone ga je naar je instellingen > iTunes en App Store > zet alles onder automatische downloads uit.
  Zet ook mobiele data voor je iCloud uit: Ga naar Instellingen > iCloud > iCloud Drive > vink onderaan ‘Gebruik mobiele data’ uit.
  Op je Android ga je naar de Google Play Store > Instellingen > Apps Automatisch Bijwerken. Dit zet je op ‘Niet Automatisch Bijwerken’. Hou er rekening mee dat dit inhoud dat je handmatig de apps moet updaten via Play Store > Mijn apps!
  Heb je een Samsung? Volg dan deze stappen: Galaxy Apps/Samsung Apps > Instellingen > Apps automatisch updaten en Samsung Galaxy Apps Automatisch Bijwerken. Kies hier Alleen via Wifi.
 4. Android-gebruikers: zet het bijwerken van je firmwareupdate uit: Instellingen (systeem) > Toestel info > Software update > Automatisch Bijwerken uitvinken en Alleen WiFi aanvinken.
 5. Deel internet! Ben je op vakantie met iemand met een grote databundel? Vraag of je internet van hem mag gebruiken! Lees hoe hij een persoonlijke hotspot (ook wel tethering) aan kan zetten. Let op: zijn bundel gaat dan wel sneller op.

Ik hoop dat ik je op weg heb kunnen helpen met het besparen van je data. Heb je nog vragen? Stel ze gerust!

Bij T-Mobile werk ik op de marketing afdeling in het CRM team. Mijn taak is om onze klanten tevreden en blij te laten zijn met T-Mobile. Daarom regel ik leuke app promoties en schrijf ik ook over mijn favoriete apps. Vader van 2 kinderen / fanatiek kitesurfer en het liefst slaap ik in mijn camper.

 • ChrisLaarman

  Bedankt, Arjen! 🙂

  Ik heb deze kanttekeningen:

  1) Denk niet slechts om het automatisch DOWNloaden van foto’s en zo, maar ook om het automatisch UPloaden ervan.
  Ervaring: Aangelokt door extra opslagruimte had ik automatische backup van mijn foto’s ingeschakeld voor zowel Dropbox als Google. Uiteraard in oorspronkelijke resolutie. Maar ik gebruik afwisselend een iPhone 6 en een Galaxy S6, dus dat worden grote bestanden (en zodra Android 5.1.1 OverTheAir beschikbaar komt voor die S6, dan kan ik foto’s behalve als JPG- ook als RAW-bestanden opslaan). Eens had ik iemand die S6 in handen gegeven voor een foto van mijzelf. Dat werd een dertigtal foto’s, merendeels onbruikbaar, tweemaal automatisch te uploaden. Probleem in de trein: de accu van de S6 laten leeglopen via Wifi in de trein (onder Android een zwaardere opgave dan onder iOS), achteraf meer dan mijn overgebleven bundel besteden aan die upload, of ingrijpen. (Thuis mijn instellingen aangepast.)

  2) Zelf heb ik de gewoonte om “first thing in the morning” te kijken of er apps zijn die nog niet automatisch zijn bijgewerkt over wifi (en op netstroom). Dan kan ik vrij gerust eropuit, met bijgewerkte software.

  3) Deze zomer wordt dat bijwerken echt opletten: iOS 8.4 staat voor de deur, iOS 9.0 komt in september, Android 5.1.1 is voor steeds meer apparaten beschikbaar, en Android 6.0 komt ook in de herfst.
  Ik zou iedereen aanraden om deze zomer extra op te letten op deze systeem-updates: wegens accu en data-bundel.

  4) Wees extra bedacht op reclame, zowel op websites als in apps (die dan wellicht gratis zijn): ook die reclame vergt data. Misschien is het nu de tijd om opruiming te houden onder de “gratis” apps: verwijderen of voor de app betalen (soms in-app, soms een afzonderlijk product). Zoveel kost dat doorgaans niet, en dan kan de ontwikkelaar zelf misschien óók op vacantie. Terwijl je zelf minder vals verbruik hebt.

  5) Als je je mobieltje gebruikt als camera en voor navigatie, ga dan niet de accu leegtrekken met spelletjes die veel van de accu vergen (en wellicht ook gegevens moeten verzenden). Dus niet die super-realistische avonturen, maar eerder denksport (klaverjassen bijvoorbeeld).

  6) In afwijking van (5) kun je natuurlijk ook een tweede apparaat meenemen. Zelf neem ik wel eens een vorig mobieltje (nu zonder SIM-kaart) mee als GPS-tracker of als afstandsbediening voor een action camera. Zou uiteraard ook voor muziek kunnen, zie de oorspronkelijke iPod.

 • Arjen

  Ha @ChrisLaarman:disqus bedankt voor je uitgebreide reactie! Het zijn geen kanttekeningen maar waardevolle toevoegingen 🙂

 • Joris Hulsbosch

  7) Apps afsluiten na gebruik doet niks voor je batterijduur of dataverbruik – tenzij het apps zijn die na afsluiten daadwerkelijk iets doen, zoals navigatie of muziek spelen.

 • Annette Valent

  Ik heb hier veel aan gehad, bedankt voor de tips!

  • Arjen

   Leuk om te lezen! Bedankt 🙂

 • Es.

  Kan je Deezer ook gebruiken zonder abonnement en wifi / 4G ?

  • Lukas Dijkmans

   deezer kun je ook los aanschaffen, dat doe je dan via Deezer direct. Je kan deezer beluisteren in de Off-line modus voor de reeds gedownloaden nummers.

 • Ros Bief

  Ik heb een Huawei P9 Lite, en ben opzoek naar zoals “Marielle van Kampen” zegt Op een iPhone kun je een lijst met alle apps op je telefoon krijgen en dan kun je per app aanzetten welke app gebruik mag maken van je internet. Maar dan dus voor mijn Huawei P9Litel.